Lundmark och Thörner vann sista etappen

Slutade sexa och sjua totalt

SPORTBLADET

PG Lundmark och finländsk-svenska paret Ari Vatanen/Tina Thörner ordnade svensk dubbelseger på Dakarrallyts avslutande kortetapp utanför Sharm el-Sheikh på söndagen.

- Det var full gas från start till mål, sade Thörner om det lilla ''ärevarvet'' på bara 35 kilometer.

PG Lundmark kunde tacka Pål-Anders Ullevålseter, norsk stallkompis i ''Farmer Lips'' (Bonnläpparna) för etappsegern i mc-klassen.

- Vid startlinjen vände sig Pål-Anders om och sa: Team Farmer Lips etta och tvåa - jag etta och du tvåa, berättade Lundmark för TT i rallyvimlet utanför den egyptiska semesterorten.

Och Ullevålseter hade vunnit etappen, om han inte dundrat in i trästängslet vid ingången till målrakan och gått omkull. Han kom snabbt upp igen, men Lundmark knep etappsegern med åtta sekunders marginal, även om svensken också höll på att glida omkull i den mjuka sanden.

- Så länge man håller händerna på styret har man inte vurpat.

Du hade allting under kontroll?

- Jag hade händerna på styret, sa jag...

Sexa sammanlagt

Sammanlagt slutade Lundmark sexa, 1 timme, 55 minuter och 57 sekunder efter fransmannen Richard Sainct, som vann Dakarrallyt för tredje gången.

Vatanen/Thörner slutade sjua i bilklassen, som för andra året i rad vanns av japanen Hiroshi Masuoka.

Både Lundmark och Thörner gillade årets väst-östliga rutt, som gick från sydfranska Marseille genom Spanien, Tunisien, Libyen och Egypten. Det vanliga är ju annars att köra ner längs afrikanska Atlantkusten till Dakar, där det virvlande Saharadammet kan vara svårare att se igenom.

- Dakarrutten är enligt mig farligare, ligger du inte i ledning är det som att köra i snörök, sade Lundmark.

Körde fel

I och med seger på söndagen vann Lundmark två av 17 etapper i motorcykelklassen. Det kunde ha varit tre om PG inte kört fel i slutskedet av lördagens etapp. Nära målgången i Sharm el Sheik valde Lundmark fel tillfälle att köra om ledande Fabrizio Meoni.

- Precis när jag körde om blev det helt igendammat på instrumenten så jag körde in i fel dalgång. Sedan var jag tvungen att vända, så jag har kört en mil för långt, sade Lundmark till TT i lördags.

PG Lundmark hoppas nu att årets två etappsegrar och uppmärksamheten ska leda till bättre sponsorkontrakt inför 2004 års Dakarrally.

- Jag vill inte uppleva ett år till som i år. Jag har gjort av med 1,5 miljoner kronor i tävlingsverksamhet utan att vara fullt finansierad, osäkerheten äter liksom på kroppen.

Thörner är mer less på ökendammet efter 855 mils körning under de tre veckornas 17 etapper.

- I går sa jag: jag ska aldrig mer göra det här. Då sa Ari, du måste lova att åka en gång till, du måste, du måste, du måste! Det är nog bäst du frågar mig en annan gång...

Men Thörner, som tidigare kört med tyskan Jutta Kleinschmidt, tycker att samspelet i Nissan-pickupen har fungerat bra.

- Det tar ju tid att lära känna en människa, att utveckla ett språk - vi har kört finska, engelska, svenska, franska...

Henrik Samuelsson/TT