Coulthard vann Australiens GP

Schumacher utanför prispallen i premiären

SPORTBLADET

David Coulthard och McLaren visade att Ferrari går att rubba.

Skotten tog segern i Australiens GP från elfte startposition efter en dramatisk tävling.

- Ett fantastiskt slut på en mycket jobbig helg, säger Coluthard.

Foto: ap
Vild glädje i McLaren. David Coulthard vann och Kimi Räikkönen slutade trea.

Regn och skiftande väder förvandlade Australiens Grand Prix till en spektakulär tävling.

Det var som vanligt Michael Schumacher som tog kommandot. Från pole position drog han iväg i en säker ledning på regndäck, medan värste konkurrenten Juan Pablo Montoya jagade de båda Ferrari-bilarna på torrdäck. När Schumacher tvingades i depå för att skifta däck kunde colombianen smita förbi.

Samtidigt försvann Ferraris Rubens Barrichello. Först straffades han för tjuvstart och strax därpå åkte han av banan och in i skyddsmuren.

Otur för Montoya

Barrichellos olycka och en av avåkning av Jordans Ralph Firman gjorde att säkerhetsbilen kom ut när Montoya var i ledning. Montoyas marginal på 16 sekunder försvann. Och gjorde det en andra gång när säkerhetsbilen kom ut igen när hemmasonen Mark Webber gick av banan.

I mitten av loppet attackerades ledande Montoya av Kimi Räikkonen samtidigt som Michael Schumacher attackerade finländaren. Räikkönen täppte till luckan och Schumacher tvingades av banan, men kunde fortsätta. Räikkönen, som startat loppet från depån efter ett sent beslutat att satsa på torrdäck, tappade dock sin andra placering på grund av fortkörning i depån och föll till sjunde plats.

- Den fortkörningen kostade förmodligen mig segern, säger unge Räikkonen som slutade trea.

Avåkning avgjorde

När Montoya gick i depå lämnade han över ledningen till David Coulthard. Michael Schumacher fick problem och tvingades i depå för att plocka bort lösa delar på bilen.

- Jag trodde att jag också hade en punktering. Men det var en intressant dag, oj så mycket som hände, säger Schumacher som slutade fyra.

Montoya som lett större delen av loppet tappade slutligen ledningen för gott när fick en lättare avåkning.

Segraren David Coulthard startade från elfte startposition på regndäck, men banan torkade snabbt upp och tvingade honom till ett däckbyte redan på andra varvet.

- Jag är verkligen glad för resultatet, speciellt som det är en sådan kontrast till mitt kval under lördagen, säger skotten Coulthard.

Veteranen David Coulthard gör sin tionde Formel 1-säsong, varav åtta i McLaren. Australiens Grand Prix var hans 142:a tävling och i år hoppas Coulthard kunna utmana Ferrari på allvar.

- Jag tror att vad vi visade här är att vi tagit ett steg framåt och förhoppningsvis står vi inför en intressant säsong.

Formel 1-VM fortsätter nu till Malaysia om två veckor.

aftonbladet.se ([email protected])