Malaysias Grand Prix: Ferrari dominerade det inledande kvalet

Men det är Montoya alla pratar om

SPORTBLADET

SEPANG, MALAYSIA

Ferrari var snabbast i de inledande kvalet inför Malaysias Grand Prix för Formel 1. Men ögonen är riktade på colombianen Juan Pablo Montoya, 27.

- Det är svårt att säga hur det går för oss här i Malaysia. Vi kan bli riktigt bra, men vi kan också bli tia.

Foto: Thomas Lindberg
Juan Pablo Montoya.

Montoya var trea under fredagens kval efter Michael Schumacher och Rubens Barrichello. Men det är mer Montoya man pratar om, än om Williams-teamet som endast har testat på en snabb bana i vinter och där var de inte snabba. Men och andra sidan har de historiskt alltid varit snabba i Malaysia.

Anledningen till att han säger att det kan gå bra eller bli tia är det nya kvalsystemet som kan ge en totalt oförutsagd startuppställning.

Montoya gillar definitivt systemet.

- Mycket intressant och bra show. Här i Malaysia med sina snabba och långsamma kurvor kommer kvalet bli mycket utmanande.

Första kvalet under fredagen dominerades av Ferrari. Efter Montoya följde McLaren-stallet med Raikkonen och David Coulthard.

- Ifjol tog vi för första gången, och hittills enda, första och andra platsen här i Malaysia. Värmen passar oss, och blir det regn oroar det inte mig, säger han och gör ingen hemlighet av att banan är en av hans favoritbanor, samtidigt som han pekar att loppet blir, med anledning av värmen, ett av det tuffaste under året.

Tvåa i Australien

Juan Pablo Montoya var ytterst nära att vinna inledande Australiens Grand Prix. Ett föraremisstag skjutsade ned honom andra platsen. Tvåa även i Malaysia ifjol, efter stallkompisen, där han tappade segern efter stött ihop med Michael Schumacher. Montoya som hittills har en Grand Prix, Italien 2001, medan han ifjol tog pole position sju gånger.

I Australien, för första gången på 53 lopp, var inte Ferrari på prispallen. Ändå säger Montoya att fortfarande är Ferrari favoriter.

- De är fortfarande långt före. Men vår nya bil är bra, vi behöver bara lite mer tid och jobb

Tuff bana i Malaysia

David Coulthard som vann VM-premiären i Australien tror att han kan ge Ferrari en match på söndag. Banan i Malaysia passar McLaren bättre än vad Australiens gjorde. Han har också förberett sig väl för hettan:

- Ju mer man tränar inför de lokala förhållanden, bättre anpassar sig kroppen. Det tar upp till tio dagar för kroppen att helt ställa om sig. Jag stannade några dagar i Australien, fortsatten sen till Thailand innan jag kom hit, säger David Coulthard.

Banan passar Ferrari också - under de fyra körda loppen har Michael Schumacher vunnit två gånger, en andra och en tredje plats. Han har varit på pole position vid samtliga tillfällen.

- Banan i Malaysia är tuff, inte bara beroende på vädret, att tävla i så varmt och fuktigt väder kräver mycket av föraren. Jag tror att jag kan hantera det och jag är övertygad att vi kommer att slåss om segern, säger Michael Schumacher.

Vädret spetsar alltid till Malaysia Grand Prix. Termometern går ofta upp mot 35 grader och solen kan snabbt ändras till skyfallsliknande regn.

Sven Berggren