Coulthard mobbad av stallkamraterna

Nu måste skotten stanna i toppen av VM-tabellen

SPORTBLADET

KIEL

För första gången på fem år är David Coulthard ensam i toppen av VM-tabellen.

Och där måste han stanna.

Annars blir han ett offer för mobbningen inom det egna stallet.

Foto: AP
David Coulthard leder F1-tabellen för första gången på fem år. Stallchefen Ron Dennis gör dock allt för att finländaren Kimi Räikkönen ska bli stallets förste förare.

För två veckor sedan, i Australien, inledde den 31-årige skotten sin åttonde säsong hos McLaren-Mercedes.

Men bara vid tre tillfällen har han varit bättre än sin stallkamrat, 1997 och 2001 då han var före Mika Häkkinen i VM-tabellen och i fjol då han besegrade den nye kollegan Kimi Räikkönen. Hans kontrakt löper ut i höst och David Coulthard är pressad att prestera ett riktigt bra resultat för att få stanna i stallet - och för att vara säker krävs det att han blir världsmästare.

Fick fel däck

Den tyska sporttidningen Sportbild, som följer formel 1-cirkusen på mycket nära håll, berättar i veckans nummer om den mobbning mot skotten som pågår inom stallet och att stallchefen Ron Dennis hellre vill se den unge finländaren Kimi Räikkönen som stallets frontfigur och förste förare.

Inför den inledande tävlingen i Australien råddes David Coulthard av stallet att tanka betydligt mer bensin än Kimi Räikkönen inför kvalet, och inledde därför även VM-loppet med en tyngre bil än kollegan. Han startade dessutom med de däck som används vid regn och är lite långsammare, samtidigt som finländaren startade med de däcken som används vid torrt väglag och är snabbare.

- Det fick jag reda på först långt efter loppet, säger David Coulthard till Sportbild.

- Jag behöver ett bättre stöd under tävlingarna. Visst är Kimi en snabb förare, men han har ännu inte bevisat att han är bättre än vad jag är.

Bättre mekaniker

Enligt tidningen är däckhistorien bara en av de indicier som gör att David Coulthard känner sig utstött i stallet. Han är näst bäst betald i stallet med sina 78 miljoner kronor om året, bara chefsdesignern Adrian Newey tjänar mer, ytterligare 4,6 miljoner kronor om året.

Kimi Räikkönen däremot nöjer sig med 41 miljoner kronor om året. Den unge finländaren har dessutom ett mekanikerteam, som enligt flera fackmän är betydligt vassare än det som David Coulthard har till förfogande.

Han är dessutom 23 år och har kontrakt fram till 2006, oberoende av resultat - och med en löneökning varje år.

David Coulthard däremot fyller snart 32 år och han vann årets första tävling, men hans kontrakt går ut i höst.

Och det verkar krävas en VM-titel för att få stanna.

Anna Carlsson