- Jag ska bli bäst i världen

Karlsson blev Max - och inom tre år ska han vara världsmästare

SPORTBLADET

GULLSPÅNG

Nytt namn, nytt land, ny klubb - men målsättningen finns kvar:

- Jag ska bli världsmästare.

Sporbladet har träffat en svensk världsstjärna på blixtvisit i föräldrahemmet i Gullspång.

Foto: Micke sörensen. Montage: kjell malmberg
bättre än den bäste Ska Mikael Max bli bäst i världen måste han ta sig förbi Tony Rickardsson. "Jag längtar absolut inte till den dag han slutar. Jag vill slå honom när han står på topp. Han är lite av speedwayens Michael Schumacher. Vi har alla haft glädje av honom", säger Max. (OBS! bilden är ett montage!)

Mikael Karlsson, Gullspång och Valsarna, finns inte längre.

Det gör däremot Mikael Max, Ironbridge och Luxo Stars.

- Jag lider av personlighetsklyvning.

No shit.

Men innan vi sätter tvångströjan på 29-åringen som stillsamt konstaterat sin schizofreni vid ett köksbord i Gullspång ska han få förklara sig:

- På tävlingarna framstår jag som tråkig. Men då är jag så uppslukad av att komma först över mållinjen. Jag är en annan person utanför banan, en sida som sällan kommer fram, säger Mikael Max, eller om det är Mikael Karlsson.

Inför denna säsong har Sveriges näst bäste speedwayförare (ni vet vem som är bäst) bytt Karlsson mot Max, Gullspång mot engelska Ironbridge och Valsarna mot Luxo Stars.

Lättare för engelsmännen

Och det har inte så mycket med personlighets- klyvningen att göra.

Varför "Max"?

- Det är min mammas flicknamn. Jag har funderat på att byta till Max i tio år. Innan när jag har sagt Mikael Karlsson har jag alltid fått lägga till "speedwayåkaren från Gullspång". Det finns potential i namnet Max. Engelsmännen höll ju på att bryta nacken av sig för att säga "Karlsson". Sedan passade det bra att byta i samma veva som jag flyttade till England.

Varför England?

- I England kör vi två-tre gånger i veckan, i Polen och Sverige bara en gång. Det blir bara blixtvisiter här hemma ändå. Därför är det lättare att bo i England.

Varför Luxo Stars?

- Jag körde för Örnarna i tio år, sedan i Valsarna i fyra år. Jag ville testa något nytt. Det hände inget i Hagfors.

Nu bor Mikael Max i Ironbridge utanför Wolverhampton, som han kör för i England.

I Ironbridge stannar sightseeingbussarna just utanför Mickes hus.

- Men det är inte för min skull, haha. I byn byggdes världens första större järnbro.

I industrialiseringens vagga ska Max, med hjälp av en gammal hederlig sovjetisk femårsplan, bli världens bäste speedwayförare.

Han är inne på andra året på femårsplanen.

- Jag sneglade lite på Tony Rickardsson och insåg att jag klarar inte åka 100 matcher om året om jag ska boka alla resor själv, tvätta alla cyklar varje gång och så vidare.

Sedan i fjol delar Max pressagent med STCC-stjärnan Janne "Flash" Nilsson.

Övriga staben har växt: en mekaniker i varje land, en koordiantor, en trimmare, en serviceman samt några "reservgubbar" som rycker in.

- Femårsplanen kommer från min promotor. Jag finns med i deras planer så länge, och det stämmer bra överens med mina egna tankar.

Inställd på att bli mästare

Tanken är VM-guld.

- Jag är inställd på att bli världsmästare. Det har jag varit i alla år. Det som började som en dröm har blivit mer och mer verklighet, säger Micke, som tog JVM-guld 1994 och blev femma i GP i fjol.

Mikael Max föddes med metanol i blodet .

Pappa Gunnar körde i Pilarna. Storebrorsan Peter, 34, ("definitivt världens bäste förare utanför GP") och lillebror Magnus, 21, med ("störst förutsättningar av oss"), kör båda i Kaparna.

Nu längtar han efter att elitserien ska dra i gång.

I England har det gått upp och ner i de tolv matcher som redan hunnits köra i vår.

I Polen, där han kör för Warszawa i år, var han bara med i premiären. Sedan dess har han vägrat köra då han inte fått betalt när klubben skyller på att de blivit lurade av en sponsor.

Nu längtar Mikael Max efter svenska kurvor, inte bara de på speedwaybanan.

- Engelska tjejer har ju fotknölar som den här, skrattar Micke och pekar på en stabil blomvas på bordet. Att komma hem till Sverige nu när det drar igång är rena himmelriket; paradiset.

Det var inte den tråkige Mikael Max som sa det.

Tur för Vetlanda att de bara behöver tampas med den ene Mikael Max i kväll - det lär räcka.

11 snabba frågor

Johan Flinck