Svavelos ersatte metanolen

Mästarnas stjärna utskälld - då tackade vi för spänningen

1 av 2 | Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
Omdebatterad bana Det har körts speedway på Kråkvilan i över 30 år, men nu vill grannarna sätta stopp för den klassika motorarenan - eftersom de inte visste att det kördes där varje dag...
SPORTBLADET

NORRKÖPING

Normalt är det metanoldoften man brukar känna starkast i en speedwaydepå.

Men efter Vargarnas skrällseger, 49-47, mot regerande mästarna Rospiggarna var det mest svavel det osade bland bågarna på klassiska Kråkvilan.

Svavel som kom av att mästarnas lagledare Einar Kyllingstad svor och gick an.

Målet för ordsvadan: Lee Richardson, lagets syndabock.

Eftersom mina egna besök i landets speedwaydepåer är lätt räknade, så lutar jag mej nu mot Uppsala Nya Tidnings utsände Håkan Lundh, som påstår sig aldrig ha sett lagledare Einar Kyllingstad så förbannad som denna kväll.

Engelsmannen Lee Richardson - juniorvärldsmästare 1999, en av klubbens tre GP-förare och nu rospigg för fjärde året - vann sitt första heat men kom inte ens i mål i sina tre övriga.

- Det är fanimej skandal att bete sig så där! dundrade Einar Kyllingstad.

- Lee ska ta minst åtta poäng i en sådan här match, och då vinner vi. Men Lee var jättenegativt inställd till banan redan från början, han hoppades att det inte skulle bli nån match, och med sin negativa inställning drog han också med sig de andra.

Körde bara in tre poäng

Totalt körde Richardson in endast tre poäng, och vi talar då om samme förare som den gångna helgen körde in maximala 15 poäng för sitt Lublin i polska andraligan och någon dag dessförinnan vann GP-kvalet i italienska Lonigo på 14 poäng.

Enkel Kyllingstad-matematik säger, att en Lee Richardson vid sunda vätskor - eller för den delen på glatt humör - hade bärgat segern åt Hallstavik.

Nu blev det inte så, utan de dryga tusen hemmasupportrarna som mött upp fick istället se en riktigt spännande serieupptakt, där Rospiggarna två gånger tvingades utnyttja möjligheten att toppa sitt lag - vid underlägen 24-30 och 32-40 - och med paret Andreas Jonsson/Greg Hancock gav dessa toppningar naturligtvis två "5-1-or".

Greg Hancock var banans suverän med 17+1 poäng, men det hjälpte nu inte, när ingen (läs Richardson) lyckades fylla tomrummet efter den till Kaparna flyktade Ryan Sullivan.

Ändå hade en dubbel för Rospiggarna i sista heatet betytt seger i matchen. Hancock vann, men efter en miss i startböjen fick Andreas Jonsson ge sig för både Steve Johnston och Jason Crump.

Tilläggas bör kanske, att Rospiggarna förlorade även fjolårets premiär; då mot Indianerna.

Kråkvilan består

På Vargarnas Kråkvilan har man kört speedway sedan 1970. Motorsport har funnits i området sedan 1955.

Men ingenting är evigt och bakom målrakeläktaren skymtar jag det bostadsområde, Berga, där 36 boende i 20 fastigheter nu i en skrivelse till Norrköpings kommun protesterat mot den höga ljudnivån, som sägs överskrida de av Naturvårdsverket tillåtna 55 decibel.

I Norrköpings Tidningar läste jag en kommentar från en av skrivelsens initiativtagare, inflyttad vid förra årsskiftet.

Givetvis var han medveten om att motorsportbanan fanns, när han flyttade in - men...:

- Vi trodde inte att de tränade sju dagar i veckan!

Välkommen till verkligheten, herr Martin Ahrend!

Dags att vakna, TV4

Dock har bygglovs- och miljöskyddsnämnden beslutat att inte "meddela ytterligare skyddsåtgärder" samt att lämna de boendes klagomål utan vidare åtgärd.

Kråkvilan lever alltså vidare.

Till sist: speedwaypremiären i TV 4 Plus blev en riktig kalkon och allt går inte att skylla på den sena starten och därmed utdragna tävlingen.

Om en seriematch avgörs i det 16:e och sista heatet, så kan tv-tittarna kräva att få se just detta heat. Speciellt som dessa fyra förare gick i mål ungefär samtidigt som tv-sändningen började.

Men en gång är ingen gång, så Mia Norberg & Co ges därför chans till revansch nästa tisdag.

Lasse Sandlin