Bäst i Sverige - utan svenskar...

Smedernas lagledare: Det spelar ingen roll vad de heter - de bästa kör

SPORTBLADET

ESKILSTUNA

Bäst i Sverige.

Men utan svenskar.

Kanske är det därför Smederna leder elitserien.

- Det är de bästa som ska köra, säger lagledaren Morgan Andersson efter vinsten mot Kaparna.

Foto: HENRY LUNDHOLM
danskt-amerikanskt samarbete Dansken Nicki Pedersen (till vänster) och amerikanen Billy Hamill är två av Smedernas sju utlänningar. I går såg de till att Eskilstunalaget slog Kaparna i seriefinalen och behöll ledningen i elitserien.

Med lagets svenskar, Daniel Davidsson (brutet ben) och Peter Nahlin (ryggskadad), borta ställde Smederna upp med ett lag bestående av enbart utländska förare.

En polack, en amerikan, två danskar och tre engelsmän fick försvara det svenska elitserielagets färger i matchen mot Kaparna i tredje omgången.

- För mig spelar det ingen roll vad de heter, hur de ser ut eller var de kommer i från. Det är de bästa som ska köra. Det är det enda det handlar om, säger Morgan Andersson.

Och visst visade importerna de 2200 åskådarna varför de var utvalda. Laget slog det tippade topplaget från Göteborg med 54-42.

- Elitserien är världens bästa serie. Vill man vara med i toppen måste man köra med de som är bäst. Annars förlorar man mot lag som Kaparna, fortsätter Andersson.

Gästerna saknade sin stora stjärna, australiensaren Ryan Sullivan. Något som Smederna var tacksamma för.

- Han är väldigt viktig för dem så det är klart att det var positivt för oss. Men i och med att han var borta blev vi favoriter. Och det är alltid svårare att prestera när man har pressen på sig, säger Smedernas amerikan Billy Hamill.

Fem-etta avgjorde

Men de hanterade pressen och det var Hamill som tillsammans dansken Nicki Pedersen som avgjorde matchen i den 14:e omgången. Båda passerade Kaparnas Jaroslaw Hampel och tog en viktig fem-etta.

- Kanske matchens bästa heat. Det kändes skönt att vinna den här matchen. Nu ligger vi bra till och det är viktigt att vara med från början, fortsätter han.

Men trots att Smederna är obesegrade efter tre omgångar och leder elitserien så är inte alla nöjda. Det finns kritiker som menar att de stora antalet utlänningar i elitserien förstör sportens framtid i Sverige eftersom talangerna har svårt att slå sig in i lagen. Men det tror inte Billy Hamill.

- Jag tror mer att det fungerar som inspiration för ungdomarna att se speedway i världsklass. Varje match är ju nästan som en GP-tävling, säger han.

En polack, en amerikan, två danskar och tre engelsmän - här är Smedernas utlänningar

Vi 5-extra

Nils Olauson