Ferrari fortsätter att ge stallorder

Stallchefen struntar i förbudet

SPORTBLADET

KIEL.

I fjol stod Ferrari för årets skandal när Michael Schumacher vann i Österrike. Det ledde till att stallordern förbjöds inom formel 1.

Men på söndag kan Ferrari göra det igen – på samma plats för tredje året i rad.

Inför årets sjätte VM-deltävling i Österrike har den femfaldige världsmästaren Michael Schumacher tagit sig upp på en andra plats i sammandraget efter den unge finländaren Kimi Räikkönen. En seger på söndag kan ge honom ledningen.

– Jag hoppas att vi kan minska avståndet, eller allra helst byta plats i toppen, det vore det perfekta resultatet, skriver Michael Schumacher på sin hemsida.

Efter 70 dagar kan tysken vara tillbaka i toppen.

Till den plats som han själv ägde i 895 dagar, fram årets premiärlopp där han slutade fyra.

Bäddat för skandal

Det gör också att det är bäddat för en upprepning av skandalerna från de senaste två åren. 2001 tvingade Ferraris chefer Rubens Barrichello att släppa förbi stallkamraten Michael Schumacher så att denne kunde bli två efter David Coulthard och tjäna viktiga VM-poäng.

I fjol hände samma sak, på exakt samma plats. Den enda skillnaden var att Rubens Barrichello ledde när han strax före mål bromsade och släppte fram Schumacher till segern.

Publiken buade, formel 1-världen skrattade och Michael Schumacher överlät förstaplatsen på prispallen till sin kollega. Ferrari tvingades betala närmare åtta miljoner kronor i böter och som en konsekvens av detta har stallorder förbjudits inför årets säsong.

Något som Ferrari struntar i.

”Uppenbart vilken väg vi väljer”

På söndag kan det vara dags igen.

– Före loppet i Österrike är det omöjligt att säga vad som kommer att ske om vi återigen hamnar i en liknande situation som den i fjol, säger Ferraris stallchef Jean Todt till sport 1.

– Det är uppenbart vilken väg vi kommer att välja. Stallorder finns så länge motorsporten finns.

Den inställningen är väl förankrad i stallet.

Inför söndagens tävling skiljer det fyra poäng mellan Kimi Räikkönen, Finland och Michael Schumacher. Tysken har vunnit de två senaste loppen och det krävs att han vinner igen, samtidigt som finländaren inte blir bättre en trea, för att han ska ta över ledningen.

Läget inför Österrikes GP

Anna Carlsson