Ferraris mardröm

”Delfinen” ska ta F1-stallet till toppen

SPORTBLADET

KIEL

Ferrari presenterade sin haj och Michael Schumacher vann två lopp direkt.

Nu kommer svaret från McLaren-Mercedes.

En delfin med spetsig nos – och en fruktad motor.

I går provkördes den nya bilen som ska få Kimi Räikkönen att stanna i ledningen av VM-tabellen och David Coulthard att klättra från sin femteplats.

McLaren-Mercedes presenterar MP4-18.

Delfinen som ska krossa Ferraris röda haj.

– Vi är stolta över den här bilen. Ferrari hade ett stort försprång förra året, därför tvingades till att utveckla en ännu bättre bil. Vi är mycket nöjda med resultatet, säger Mercedes sportchef Norbert Haug till Bild Zeitung.

I franska Le Castellet provades bilen i går för första gången. Stallets testförare, österrikaren Alexander Wurz, var nöjd.

– Det är helt fantastiskt att jag får köra den första rundan med den här bilen, säger han till F1-total.

”Helt otroligt”

– Allt känns helt otroligt, vi har inga större problem, men detta är ju bara det första testet och det kommer att hända mycket.

De största förändringarna på bilen är att fronten är vågformad. Dessutom är både fram och bakpartiet betydligt smalare än hos konkurrenterna och motorn ligger väldigt djupt ner i bilen för att tyngdpunkten ska bli lägre.

Dessutom har den en monstermotor med 930 hästkrafter.

– Vi har investerat mer forskning och utveckling i den här bilen än i någon av de bilar som jag arbetat med tidigare. Det finns några tydliga förändringar, bland annat ligger bilens front betydligt djupare än tidigare och bakdelen är smalare. MP4-18 är kompaktare än sina föregångare och vi har verkligen fått pressa ihop allt för att nå målet och få en smalare och lägre bil, säger Adrian Newey stallets teknikchef till F1-total.

Testas dygnet runt

Den senaste tiden har bilen testats 24 timmar om dygnet i McLarens fabrik i Woking, England. Enligt Sportbild har Mercedes internt redovisat att den nya bilen är två sekunder snabbare än sin föregångare.

Inom formel 1 betyder det att bilarna befinner sig i två olika världar.

– Tittar vi på de första resultaten och jämför med MP4-17, som vi tävlat med hittills, har vi gjort mycket tydliga framsteg, säger Adrian Newey till tidningen Bild.

Används 15 juni

Den nya bilen kommer nu att prövas i Frankrike fram till och med i morgon, men Kimi Räikkönen och David Coulthard kommer inte att börja testa bilen förrän efter loppet i Monaco den 1 juni.

– Man kan inte förhasta testprocessen, säger David Coulthard enligt f1-total.

– Vi kommer eventuellt att använda bilen i Kanada den 15 juni, men troligen blir det första loppet i Nürbürgring.

Det är årets nionde Grand prix och avgörs den 29 juni.

Det är fem tävlingar efter det att Ferraris röda haj debuterade.

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM