Hon bryter männens dominans för fjärde året i rad

…och Sarah Fisher, 22, hyllar Sörenstam: Hon är excellent

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
UTMANAR MÄNNEN Sarah Fisher, 22, räds inte männen - och skickar en hälsning till Annika Sörenstam.
SPORTBLADET

INDIANAPOLIS

"Mina herrar, starta era motorer", säger speakern kl 17.51, svensk tid, i morgon.

Men en av deltagarna i Indy 500 är kvinna.

- Sörensams attityd är excellent, säger Sarah Fisher.

Sarah Fisher, 22, är rutinerad.

För fyra år sedan blev hon den yngsta deltagagaren i Indy 500 någonsin - oavsett kön - och i morgon gör hon sin fjärde start i världens mest prestigefyllda och snabba biltävling.

Sara Fisher startar på plats 23, av 33, efter en kvalfart på 340 km/h.

Janet var först

För Indy 500 är Fishers bedrift inget nytt. Janet Guthrie bröt könsbarriären för 26 år sedan och Lyn St James startade i sju Indy 500:s på 1990-talet.

Till skillnad från Annika Sörenstam tävlar Sarah Fisher mot män för att försörja sig och överleva, det finns ingen annan IRL-serie (Indy Car).

Hon får inga klappar på axeln för att "köra bra för att vara tjej".

- Det handlar bara om att vinna mästerskap, vinna tävlingar. Allt annat kommer från det. Man måste vara konkurrrenskraftig.

Hon fortsätter:

- Om man är här bara för att man är tjej och därför kan kliva i en racerbil och köra i cirklar, då är det är inte cool, säger Sara Fisher till AP.

I likhet med andra kvinnor har de stora framgångarna ännu inte kommit, och Fisher har på sistone haft svårt att hitta sponsorer.

Tjänar miljoner på sponsorer

Men i förrgår fick hon ett fett kontrakt med nya sponsorer, bland annat en internetleverantör, som gör att hon har råd att delta fullt ut i två Indy Car-säsonger.

Tillskottet lär ligga mellan 250 000 till 500 000 dollar, enligt Indianapolis Star.

- Det kommer inte att göra att vi har råd med allt vi vill ha, men det är en befrielse eftersom vi vet att vi kommer att kunna köra, så låt oss göra det! säger hon till USA Today.

Lyn St. James säger att racing är en könsneutral sport eftersom "bilen inte vet om du är man eller kvinna".

Hyllar Sörenstam

Fisher har tävlar mot grabbar sedan hon var fem.

- Det är normalt. Det är livet. Det är allt jag vet.

Fisher gillar Sörenstams attityd när Annika säger att hon inte spelar mot männen för att bevisa någonting, att hon bara var där för att testa sig själv.

- Jag tittade på hennes presskonferens, säger Fisher. Jag tycker att hennes attityd är excellent i att hon vill vara där och utveckla sina förmågor.

- Jag vet att om det var ett kvinno-IRL (Indy Car) och jag vunnit allt kvinno-IRL så skulle jag leta för en ny utmaning också.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM