Tony vill bli kung i Avesta - igen

I dag kommer 12 000 till Brovallen för att se sin idol vinna

SPORTBLADET

Det råder Rickardsson-feber i Avesta.

I dag kommer 12 000 till Brovallen för att se sin idol göra precis som han brukar.

Vinna.

Foto: BILDBYRÅN
Rickardsson.

1974 satte Stig Rickardsson ihop en speedwaycykel åt fyraårige sonen Tony. Fem år senare var han med och byggde Brovallen.

I dag står han bland 12 000 på läktarna när GP-cirkusen kommer till byn.

Brovallen är så mycket hemmabana det kan bli för Tony Rickardsson. 2000 var han kung av Avesta när han ledde Masarna till SM-guld inför 12 242 åskådare.

"En press att köra"

Formeln Rickardsson plus Brovallen brukar resultera i seger. Men trots att han kan varje grop på banan hade han hellre kört i Stockholm där tävligen skulle gått innan kommunalstrejken tvingade fram en flytt.

Att tävla hemma i Avesta ser han inte bara som en fördel.

- Det är en press att köra på hemmaplan också. Hade jag fått välja tävlingsbana hade jag valt Stockholms Stadion. Jag vann ju där förra året och det är en häftig miljö som ger en kick, säger han till Dala-demokraten.

I VM-premiären på Slaski Stadium i polska Chorzow var Rickardsson nästan löjligt överlägsen och vann alla sina heat. Nu ska han försvara - och utöka sin GP-ledning.

Vad Rickardsson än säger är allt upplagt för nya framgångar. Men han är inte ensam om att ha fördelen av hemmabana. Sedan fyra år tillbaka kör även australiern Leigh Adams för Masarna.

I dag kämpar han mot sin klubbkamrat. Och sin hemmapublik. 12 000 speedwayfans på Brovallen vill se sin Tony vinna.

VM-toppen efter första tävlingen

Martin Fransson