Cegielski hälsar: Jag ska tillbaka

Vetlanda- föraren kan röra båda benen igen

SPORTBLADET

Speedwayföraren Krzysztof Cegielski skadades svårt vid en krasch i tisdags.

I går natt opererades hans rygg och under dagen fick han tillbaka känseln i benen.

- Vi har fått positiva vibbar, säger Vetlandas sportchef Bosse Wirebrand.

Foto: SVT
Speedwayföraren Krzysztof Cegielski skadades svårt vid en krasch i tisdags.

Tre förare hakade ihop i ingången till första kurvan på Vetlanda motorstadion i tisdags. Kraschen blev våldsam och hemmalagets polske förare Krzysztof Cegielski låg kvar på banan, orörlig. Han hade tappat känseln från midjan och nedåt.

I går natt opererades han på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

- Läkarna säger att operationen gått som önskat. Ett revben hade punkterat ena lungan så en dränering sattes på. Men det fixar sig på tio dagar. Två ryggkotor hade hamnat fel och vid operationen fixerades de med titanskruvar, säger Vetlandas sportchef Bosse Wirebrand som inte vågar spekulera i hur framtiden blir.

Tränar i sjuksängen

- Läkarna ser inga skador på ryggmärgen eller nervtrådarna men det behöver man inte se, det kan finnas fel ändå. Det positiva är att han har fått tillbaka känseln i båda benen och kan röra dem, ett mer än det andra. Respiratorn kopplades bort vid lunchtid (i går) men han är fortfarande väldigt trött efter operationen.

Cegielskis sambo åkte hem från lasarettet i går kväll för att vila ut. Hon har funnits vid hans sida sen den otäcka olyckan. Paret är optimistiska och hon säger att Krzysztof redan upptagit träning i sjuksängen. Han hälsar att han ska vara tillbaka på cykeln innan säsongen är slut.

Bosse Wirebrand åker till sjukhuset i dag. De senaste dygnen har varit tuffa för Vetlanda MS men de positiva vibbarna från Cegielskis sambo ger klubbkamraterna hopp.

- Det har varit tungt. Nu finns det bara en sak som gäller - Krzysztof ska bli frisk. Allt annat är oväsentligt.

Speedwayförare runt om i Sverige drar nu en lättnadens suck. Krascher är inte ovanliga i sporten, men sällan går det riktigt illa. En av Cegielskis motståndare i GP-serien, Ryan Sullivan, ringer till Sportbladet för att höra hur det står till med polacken.

Positiva rapporter

- Det var skönt att få höra att rapporterna från sjukhuset är positiva. Krzysztof är en trevlig kille. Vi förare vet att detta hade kunnat hända vem som helst av oss. Jag hoppas att han är tillbaka på cykeln snart, säger han.

Johanna Garå