De sämsta stallen i formel 1…

…kan degraderas till formel 2

1 av 2
SPORTBLADET

VM i formel 1 kan vara på väg att förändras.

Till en tävling i två divisioner.

- Jag kan tänka mig att skapa samma system som inom fotbollen, säger Max Mosley.

- De två sämsta ramlar ner i division två.

Han är ordförande i det internationella Bilsportförbundet och funderar på ett sätt att öka intresset för formel 1 och klassen strax under, formel 3000.

I år startar bara tio stall i formel 1 och ett par stall har problem med ekonomin och skulle ytterligare något stall falla bort ser Max Mosley en fara för framtiden. Även Formel 3000 har haft ekonomiska problem och tappat stall till konkurrerande serier. Därför vill nu Max Mosley binda de två serierna närmare varandra och skapa formel 1 och formel 2.

Wirdheim gillar idén

- De två bästa stallen i formel 2 ska då ta klivet upp i den formel 1 och de två sämsta stallen där ramlar ner i formel 2, säger han i den tyska branschtidningen "Auto, motor und sport".

- Naturligtvis vore det en morot om en framgång i formel 2 garanterar en plats i formel 1, säger svensken Björn Wirdheim som leder formel 3000.

- Som det nu är finns det inga garantier för att man får en styrning inom formel 1, även om man lyckas inom formel 3000.

Det stora problemet är pengarna. Det krävs en stor förändring inom sporten för att ett av stallen från den andra divisionen ska ha en chans att ens hänga med i den första divisionen.

"Ett bra koncept"

Budgeten per bil och säsong ligger inom formel 1 på mellan 150 och 1200 miljoner kronor, i formel 3000 är samma siffra 10-20 miljoner kronor. Men även inom formel 1 är skillnaderna stora. Williams har störst budget för motorer, 1,58 miljarder kronor, medan Jaguar som lägger ner minst pengar gör av med 77 miljoner kronor.

Inom formel 3000 kör stallen med näst intill identiska bilar.

- Max Mosleys koncept är riktigt bra. Just nu är det ett för stort steg mellan formel 1 och formel 3000 så en förändring måste till. Om det blir restriktioner på vilken motorbudget som tillåts, på ungefär 90 miljoner kronor är det möjligt att genomföra, säger Christian Horner, stallchef för Arden.

När tror du att det skulle vara möjligt?

- 2005 kanske, 2006 vore perfekt.

Division 1 (formel 1)

Division 2 (formel 2)

Anna Carlsson