Krasch i första kurvan

Ralf Schumacher och Räikkönen fick bryta direkt - Montoya vann överlägset

Foto: REUTERS
Kimi Räikkönen och Ralf Schumacher kraschade i den första kurvan vid Tysklands Grand Prix på Hockenheim. Båda fick bryta loppet.
SPORTBLADET

HOCKENHEIM

Juan Pablo Montoya vann överlägset Tysklands Grand Prix och gick upp på andraplatsen i VM-tabellen. Med fyra tävlingar kvar att köra ligger han bara sex poäng efter ledande Michael Schumacher som tappade andra platsen fyra varv från mål genom en punktering.

  - Vi har fortfarande fyra lopp kvar att köra och allt kan hända, säger Montoya.

Montoya startade från pole position och ledde överlägset från start till mål. Det var den 27-årige colombianens tredje Grand Prix-seger i karriären, den andra i år. Han vann också i Monaco och har i de senaste sex loppen tagit två segrar, tre andraplatser och en tredjeplats. Hans spurt i slutet av årets säsong har definitivt gjort honom att räkna med i VM-striden.

  - Det är viktigt att ta poäng i varje lopp för att ha möjlighet att utmana Michael Schumacher, säger han.

Bilen fantastisk

  Men VM handlar inte bara om Montoya och Schumacher, finländaren Kimi Räikkönen är nio poäng efter Schumacher och det är helt öppet.

  Söndagens tävling var dock Montoyas.

  - Allt gick bra hela helgen, bilen var fantastisk, jag fick en bra start och jag gav allt de första varven och alla försvann i backspegeln.

  - Jag tappade lite av toppfarten, på grund av en tekniskt fel, men det var ingen stor grej.

  Michael Schumacher låg trea-fyra loppet igenom. När tio varv återstod utspelades en stentuff fight om andraplatsen mellan Jarno Trulli, Schumacher och David Coulthard. Åtta varv från mål gick Schumacher förbi Trulli och upp på andra platsen och fick 100 000-tals hemmafans att jubla. Varvet därpå följde Coulthard efter.

  Men andraplatsen förvandlades till en sjundeplats för Schumacher när fyra varv återstod. Han fick punktering på vänster bakdäck och tvingades till ett extra depåstopp. David Coulthard tog över andra platsen efter att ha startat från tionde position.

  - Underbart att vara tillbaka på prispallen, det är första gången sen premiären i Melbourne. Det har varit en tuff säsong, men nu hoppas jag det vänt.

Varmt för förarna

  Trea Jarno Trulli som var totalt slut efter tävlingen, klarade att stiga upp på prispallen men inte närvara vid den efterföljande presskonferensen. Anledningen var den 35 gradiga värmen. Nere på asfalten var det 50 garder varmt och i bilarnas cockpit ännu varmare där förarna satt i eldsäkra overaller och hjälmar.

  - Det var extra jobbigt för Trulli eftersom han hela tiden var involverad i tuff fighter, för mig personligen var det fysiskt inga större problem, jag hade bara att försöka att hålla undan för de andra, säger Montoya.

  Tre av Schumacher och Montoyas värsta konkurrenter om VM-titeln försvann redan i starten. Finländaren Kimi Raikkönen gjorde en bra start men gick ihop med Rubens Barrichello, och fortsatte sedan rakt fram i skyddsräcket och snurrade flera varv. Ralf Schumacher drogs med i smällen och samtliga tre tvingades bryta.

  VM fortsätter nu i Budapest om två veckor, fyra av sexton deltävlingar återstår.Montoya vann överlägset och spetsade till tätstriden

Resultat:

1.Montoya

2.Coulthard

3.Trulli

4. Alonso

5.Panis

TT