25 000 fick vända hem

"Det värsta som hänt svensk speedway"

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Jätteskandalen på Nya Ullevi skämmer ut svensk speedway. VM-deltävlingen fick stoppas. Nu riskerar Sverige att bli av med GP-tävlingar - och arrangörerna får sparken.

- Det är en fruktansvärd situation, säger Rolf Sundberg, organisationsansvarig på speedwayförbundet Svemo.

Det skulle bli en stor show. Strålande väder och över 25 000 förväntansfulla åskådare på Nya Ullevi i går kväll. Men det svenska förbundet som ansvarade för banan förstörde festen. Banan var i så uselt skick att tävlingen fick stoppas efter tre heat. Åkarna rasade och publiken, som fick pengarna tillbaka skrek ut sitt missnöje.

- De som skött banan har svikit folk, säger John Postlethwaite, chef för brittiska företaget BSI som driver GP-arrangemangen.

Vad blir konsekvenserna?

- Att de som jobbat med banan inte får göra det i fortsättningen.

Får sparken

Svemo, som ansvarat för banan, får nu sparken. Istället tar dansken Ole Olsen över. Olsen byggde den fina banan på Parken i Köpenhamn tidigare i år. Nu kan Sverige bli av med framtida GP-tävlingar.

- Vi får se om BSI vill ha med oss att göra i fortsättningen. Det är en fruktansvärd situation. Banan var som deg. Det är möjligt att vi kommer att förlora en GP-tävling, Förmodligen den i Stockholm i så fall, säger Rolf Sundberg.

I våras förstörde kommunalstrejken GP-tävlingen på Stockholms stadion. Ett svenskt fiaskoår som i går nådde kulmen. För mycket lera och för lite sand i prepareringen gjorde att banan inte torkade upp efter regnvädret tidigare under veckan.

- Vi täckte över med pressenning de dagar det regnade. Men det läckte igenom, säger Rolf Sundberg.

Slutar du nu?

- Det får Svemo bestämma. Det är väl lämpligt att jag blir syndabocken eftersom jag ändå ska sluta snart.

Sämst i mannaminne

Ingen kunde påminna sig att en liknande skandal har inträffat.

- Det här är det värsta som har hänt svensk speedway någonsin, säger förbundskaptenen Tony Olsson.

Och världsettan Tony Rickardsson var bara tom.

- Dåligt gjort. Jättedåligt. Det var rätt beslut att stoppa tävlingen med tanke på hur banan såg ut. Det var bara att se på de som hann åka. Det gick ju inte, säger Tony Rickardsson.

Starka reaktioner

Åskådarnas reaktioner var starka.

- Jag förstår att de är besvikna. Det är vi åkare också. Jag var jäkligt taggad och uppumpad inför tävlingen. Nu känns det bara jättekonstigt, säger Tony Rickardsson.

Uteblivna publikintäkter och förlorade tv-intäkter kommer att innebära ett rättsligt efterspel.

Ny tävlingsdag blir nu istället lördag. Då ska banan vara bättre. Men den stora frågan är om publiken kommer tillbaka till Nya Ullevi.

Två tävlingar i Sverige blev två skandaler

Magnus Helander