Janniro: Så skönt att sanningen kom fram

Speedwayföraren friades - talar ut i Sportbladet

1 av 2 | Foto: CHRISTER HÖGLUND
Valsarnas amerikan Billy Janniro häktades hemma i USA misstänkt för langning och utnyttjande av minderårig. Nu är misstankarna mot speedwayföraren nedlagda och i går var Janniro i Sverige för att tävla för Valsarna, men matchen mot Rospiggarna blev uppskjuten.
SPORTBLADET

HAGFORS

För en dryg månad sedan häktades han i USA misstänkt för langning och utnyttjande av minderårig.

I dag är speedwayföraren Billy Janniro, 23, inte längre misstänkt för brott och i dag berättar han för Sportbladet om incidenten i Aurora, Kalifornien.

- Jag var på fel ställe vid fel tidpunkt. Men det är skönt att sanningen kom fram och att jag är friad från anklagelserna, säger den amerikanske speedwayföraren.

I går var han tillbaka i Sverige för första gången efter kvällen i Aurora som slutade i häktet. Meningen var att Janniro skulle köra med sitt Valsarna mot Rospiggarna, men matchen regnade bort och sköts på framtiden.

Blev anmäld

Det var efter en tävling i amerikanska Aurora som 23-åringen häktades efter en kväll som slutade med att han, fyra av hans kamrater och tre 17-åriga flickor hamnade på ett motell.

Senare på kvällen anmälde flickorna Janniro och en av hans kamrater. Janniro misstänktes för langning och sexuellt utnyttjande av minderårig, kamraten för våldtäkt och sexuellt utnyttjande av minderårig.

- Allt var bara en massa snack. Vi träffade på en tjej med en massa problem. Som tur var kom sanningen fram.

Berätta vad som egentligen hände.

- Vi var på motellrummet och jag bestämde mig för att ta en dusch. En av tjejerna följde med in i badrummet eftersom hennes kompis pratade med min kompis. Mer hände inte och tjejen som var med inne i badrummet var aldrig med i anklagelserna mot mig.

Hur var det med alkoholen, köpte du alkohol till tjejerna?

- Jag köpte alkohol till mig och mina vänner. Tjejerna tog en öl var, det var allt.

Janniro och hans vän arresterades och fick spendera fyra timmar i fängelse innan de släpptes mot borgen, men idag är fallet alltså avskrivet.

- Åklagaren konstaterade att det inte fanns något fall och det här är inget som finns i mitt register för framtiden. Men att vara arresterad var ingen rolig sak, även om det bara var i fyra timmar och att jag och min kamrat blev bra behandlade i häktet, säger Janniro.

Stryker ett streck

Janniro har dock fått delar av speedwaysäsongen förstörd och han undersöker möjligheten av stämma någon för det inträffade.

- Jag undersöker saken, men jag vet inte riktigt vem jag skulle kunna stämma. Möjligtvis staten Kalifornien.

Mest vill han dock stryka ett streck över det inträffade och gå vidare.

Tror du detta kan ha påverkat din speedwaykarriär negativt?

- Nej, nu har ju sanningen kommit fram så det tror jag inte.

Har du haft stöd från dina klubbar i Europa under tiden?

- Min engelska klubb Coventry har varit ett stort stöd. Här i Hagfors och Sverige har jag inte varit sen det inträffade, men det verkar inte vara någon fara. Jag tror alla är förstående, speciellt nu när sanningen kommit fram, säger Janniro.

Patrick Kipler