Rickardsson tappade sin VM-ledning

Ryan Sullivan vann GP-tävlingen på Ullevi

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Australiern Ryan Sullivan vann GP-tävlingen på Ullevi. Han blev därmed förste förare att vinna två deltävlingar denna säsong. I och med segern blandade sig Sullivan i kampen om guldet.

- Jag känner mig lättad. För första gången i år känner jag mig fräsch, säger han.

Det stora svenska hoppet, Tony Rickardsson trivdes inte alls på Ullevi-banan på lördagskvällen. Han var orolig efter fredagens träning och inledde tävlingen riktigt illa, med två jumboplatser. I dessa heat fick han inte någon fart från start och åkte sedan spänt.

I sitt tredje heat var Rickardsson tvungen att vara sämst tvåa för att ha chans att nå semifinal. Även Nicki Pedersen, som delade VM-ledningen med svensken, hade hamnat i detta heat efter en svag inledning. Rickardsson fick en hygglig start från ytterbana men hamnade långt ut i första sväng och var då sist.

Han kom förbi Rune Holta, men nådde inte Nicki Pedersen som slutade tvåa. Vann heatet gjorde Andreas Jonsson.

Jonsson bäste svensk

Rickardssons utdelning blev därmed magra fem poäng och VM-ledningen var förlorad.

- Jag har egentligen inte något att klaga på. Jag är frisk och gjorde så gott jag kunde men det räckte helt enkelt inte, sa han när han lämnade arenan mitt under tävlingen.

Bäste svensk på Ullevi blev Andreas Jonsson. Han nådde semifinal för första gången i år, där han blev trea.

- Jag kom efter Tomasz Gollob och han låg bara och bromsade. När jag väl kom förbi honom var det en halv raka fram till nästa förare och bara ett varv kvar, då var det ändå kört. Just nu känns det bittert men med lite distans kommer jag nog att vara nöjd, säger Jonsson.

Andreas Jonsson hade ingen tur i spårlottningen i semifinalen, fick starta från bana tre. Därifrån hade alla förare svårt att komma iväg.

- Det är lite surt att en dator lottar spåren. Det hade varit bättre att vi fått dra en lott ur en skål, då drar man i alla fall nitlotten själv, fortsätter Jonsson som dock förbättrade sina chanser att komma bland de tio första i sammandraget och ta en direktplats i nästa års GP-serie.

Sullivan i toppform

Segraren Ryan Sullivan visade toppform i tisdagens elitseriematch med sitt svenska klubblag Kaparna. Då vann han alla sex heat han körde. På Ullevi fick Sullivan inleda i kvalheaten. Han vann totalt tre av sina sex heat, däribland det viktigaste, finalen.

- För mig var det en liten fördel att tävlingen flyttades fram en vecka, då fick jag mer tid att vila kroppen. Hela säsongen har varit jobbig med alla skador, brutet nyckelben och skadad ryggkota, men nu känns det riktigt bra, säger Sullivan som i sammandraget avancerade från nionde till sjätte plats.

Sullivan är i allra högsta grad med i guldkampen. Han är bara 16 poäng efter Leigh Adams och Nicki Pedersen som delar ledningen. Tony Rickardsson är en poäng efter Pedersen och Adams.

Låg publiksiffra

Efter förra veckans avbrutna tävling på Ullevi var det mycket snack om banans skick. Startsvängen var väl preparerad medan förarna hade klara problem i målsvängen där banan var väldigt gropig.

- Banan var inte perfekt, det var svårkört, men jag tycker att personalen gjort ett bra arbete med banan. Det var stor skillnad mot förra veckan, ansåg Leigh Adams som slutade trea i finalen.

Tvåa i finalen på Ullevi slutade Scott Nicholls, England, medan Jason Crump, Australien, fick stopp i starten och slutade på fjärde plats.

Publikmässigt blev Ullevi-tävlingen ingen succé. Endast 12 130 åskådare fanns på plats, mindre än hälften så många som förra lördagen.

Nästa GP-tävling körs i Prag kommande lördag.

Sune Karlsson/TT