Tuff avslutning i Formel 1

Michael Schumacher: Det är tuff konkurrens, men jag är optimist

SPORTBLADET

MONZA

För ett år sedan säkrade Michael Schumacher sin femte VM-titel när sex tävlingar återstod.

Men i år kan teoretiskt sju olika förare vinna titeln - trots att bara tre tävlingar återstår.

- Det är tuff konkurrens, men jag är optimist, säger Ferrariföraren Michael Schumacher.

Inför Italiens Grand Prix i helgen skiljs de tre främsta förarna av endast två poäng. Michael Schumacher leder med 72 poäng, följd av Montoya 71 och Räikkönen 70.

Ferrari vann ifjol 15 av 17 tävlingar. I år har sju olika förare vunnit hittills. En av anledningarna att mästerskapet är helt öppet när bara tre tävlingar återstår, är ett nytt poängsystem.

I fjol tog Michael Schumacher sju pole positions, i år har han förvisso startat ofta från första startled, med tre gånger har han startat femma eller sämre. Kvalsystemet har gjort bensinstrategin mer komplicerad. Men är det verkligen de nya reglerna som spetsat till mästerskapet?

- Ingen vet. Är det verkligen de nya reglerna? Eller något annat? Vi kommer aldrig att få veta det, säger Kimi Räikkönen.

Knappar in

Klart är nämligen att McLaren och Williams tagit in på Ferraris försprång. Däckkriget mellan Michelin och Bridgestone har också föranlett att mästerskapet just nu är så tufft att ingen vågar spekulera i hur det slutar:

- Man måste ta tävling för tävling och se var det slutar, säger Montoya.

Han får medhåll av Kimi Räikkönen:

- Allt kan hända nu. Förhoppningsvis har vi en del nya delar i bilen, för i princip kör vi med exakt samma som vi startade årets säsong. Och vi behöver en del nytt nu.

Och han har blivet lyhörd, McLaren har ett nytt luftsystem på Monza.

Hemmabana

För Ferrari handlar det om hemmabana med 100 000-tals italienska fans på läktarna. Michael Schumacher är optimist:

- Förra veckans test här på Monza, då tog vi ett stort steg framåt vad det gäller den aerodynamiska sidan. Jag tror vi kan slåss om segern. Vår bil går bra på högfartsbanor som denna och definitivt, detta är en mycket speciell tävling för oss.

Det är inte första gången Schumacher kommer till Monza i en tuff slutstrid om VM-guldet. För tre år sedan gällde det fighten med Mika Häkkinen som Schumacher vände till hans fördel genom att vinna de tre avslutande tävlingarna.

- I år har vi samma situation i mästerskapet.

TT