Nu gör han come back – utan ben

Zanardi: I oktober förverkligar jag min dröm

1 av 2
Zanardi
SPORTBLADET

För två år sedan skadades italienaren Alessandro Zanardi så svårt att han tvingades amputera båda benen.

Nu gör den forne F1-föraren sensationell comeback.

På Monza i en ombyggd BMW.

Den 15 september 2001 skadades den då 34-årige italienaren svårt vid en olycka under ett lopp i USA. Efter ett depåstopp när 13 varv återstod tappade han kontrollen över fordonet och kolliderade med en annan bil. Under flera dagar var det osäkert om han över huvudtaget skulle överleva den svåra kraschen och läkarna tvingades amputera båda benen.

– Det är nu två år sedan jag lyckades lura döden, säger han till tidningen Rheinische Post.

Alessandro Zanardi var en mycket erfaren förare och körde bland annat 41 VM-deltävlingar i formel 1, den sista 1999 innan han flyttade till den amerikanska racingcirkusen där han var mycket framgångsrik.

– Även om situationen var riktigt illa efter skadan så satte jag upp målet att någon gång i framtiden kunna leva ett normalt liv igen. I dag kan jag gå, jag simmar, åker skidor och den 19 oktober kommer jag att förverkliga min dröm, att kunna köra en viktig tävling igen.

Den 19 oktober avgörs finalen i ETCC (European Touring Car Championship) i Monza, Italien och då kommer Alessandro Zanardi att finnas med i en speciellt ombyggt BMW 320i. Han ska vara tredje förare i BMW:s stall och bilen är ombyggd så att gaspedalen sitter vid ratten och kopplingen vid växelspaken för att han ska kunna manövrera allt med händerna.

– Vi kunde snabbt se vilka kvaliteter han besitter och att han fortfarande kan prestera bra. Imponerande med tanke på det handikapp han har och eftersom han inte har hunnit träna speciellt mycket, säger stallchefen Roberto Ravaglia.

Anna Carlsson