Vilken chock, Rickardsson

Mästaren: Jag är så missnöjd som man kan bli

SPORTBLADET

Tomasz Gollob vann GP-tävlingen i Polen. Och räddade Tony Rickardsson.

- Än har jag inte gett upp VM-titeln, säger Rickardsson.

Efter den långa skadeperioden i våras har Tony Rickardsson haft svårt att finna toppformen. I polska Bygdoszcz skulle han ta ytterligare ett steg i jakten på en ny VM-titel. Men det blev ett praktfiasko.

- Jag är så missnöjd som man kan bli, säger Tony Rickardsson till Sportbladet.

Den sliriga banan var svårmanövrerad. Rickardsson trivdes inte alls på underlaget och hade uppenbara problem att göra sig själv rättvisa.

- Jag trivs bäst på torra banor. Det här passade mig inte alls, säger Tony Rickardsson.

"Det räckte inte"

Ändå såg det lovande ut på fredagens träning.

- Det funkade jättebra på träningen. Och jag körde inte så dåligt i dag (läs i går) heller. Men det räckte inte, säger Tony Rickardsson.

Djupdykningen manifesterades tydligt i Rickardssons andra heat för kvällen. Den svenske storstjärnan blev frånåkt och kom sist. I det efterföljande elimineringsheatet gjorde han ett tappert försök. Men Scott Nicholls tryckte ut Rickardsson som bara kom trea. Därmed var han utslagen. Och kvällen var förstörd. En chock och närmast en skymf för en gammal världsmästare. Nu har han tagit 1 003 poäng under sin GP-karriär. Men det hade föga betydelse i går.

Ändå var Rickardsson stor i nederlagets stund.

- Det är skicklighet som avgör. Jag var inte tillräckligt bra. Andra var bättre, säger han.

Totalt blev det bara sex poäng. Därmed tappade Rickardsson ledningen i VM-sammandraget. Nu ligger han tolv poäng efter ledande Jason Crump.

Gollobs triumf

Tony Rickardsson har inte längre avgörandet i egna händer. Men hoppet om guld är ännu inte ute. Hemmafavoriten Tomasz Gollob knep segern före Rickardssons värsta konkurrenter Jason Crump och Nicki Pedersen. Gollobs bejublade triumf gör att Rickardsson fortfarande är med i matchen.

- Mycket kan fortfarande hända. Det är så små marginaler. Än har jag inte gett upp VM-titeln, säger Tony Rickardsson.

Andreas Jonsson klättrade med sina sju poäng upp till tionde plats. Därmed ligger han bra till för att få köra i GP-serien även nästa säsong. Mikael Max skrapade ihop fem poäng.

Jason Crump har nu ett drömläge inför sista VM-deltävlingen i Hamar den 4 oktober.

- Jag var nöjd som bara tog mig till finalen, för kvällen var riktigt strulig för mig. Jag är mycket nöjd, säger Jason Crump till TT.

GP-serien efter åtta omgångar:

Totala antal VM-poäng genom tiderna

Magnus Helander