Toyotas F1-bil en spionaffär?

Polisrazzia efter misstankar om spionage mot Ferrari

SPORTBLADET

KIEL

Polisen har gjort en stor husrannsakan hos Toyota.

Stallet är misstänkt för spionage - mot formel 1-konkurrenten Ferrari.

Polisen slog till mot Toyota efter att misstankar om spionage framkommit.

I torsdags genomförde polisen i Köln en husrannsakan hos Toyotas fabrik i tyska Köln.

Stallet misstänks för att ha spionerat på Ferrari.

- Polisen sökte igenom kontoret och en arbetsplats som tillhör en av våra medarbetare, bekräftar Toyotas pressekreterare Andrea Ficarelli för sport1.

Två förhördes

Rummet spärrades av, datorer, disketter, CD-romskivor och ritningar söktes igenom. Enligt tidningen Welt am Sonntag förhördes två av Toyotas anställda och en före detta Ferrarimedarbetare hämtades i sin lägenhet och togs till förhör, men släpptes senare.

Statsåklagaren i italienska Modena hade bett den tyska polisen om hjälp, vilket tyder på att det är Ferrari som står bakom en anmälan, även om italienarnas presstalesman Luca Colajanni förnekar det.

Misstankarna riktas mot flera före detta Ferraritekniker, som via en firma i Luxemburg ska ha försökt sälja kontruktionshemligheter till andra stall. Den man som hämtades till förhör ska enligt tidningen vara hjärnan bakom cupen och han har arbetat hos Ferrari, Renulat och McLaren innan han flyttade till Toyota.

- Det rör sig om en medarbetare som jobbar med aerodynamiken, säger Toyotas stallchef Ove Andersson.

Fick hård kritik

Redan när TF103 presenterades utsattes chefskonstruktör Gustavo Brunner för kritik eftersom likheterna mellan den bilen och den Ferrari som vann VM 20002 var stora.

VM-åttan Toyota har precis påbörjat en storsatsning in inför nästa säsong.

Företaget gjorde nyligen klart med Mike Gascoyne, tidigare teknisk direktör hos Renault, och har dessutom en rekordstor budget, fem miljarder kronor, till nästa säsong.

Men om misstankarna mot stallet visar sig vara riktiga kan stallet tvingas att betala ett skadestånd i miljardklassen.

Anna Carlsson