Kowale, Smiths, Smedene*

*Polska, engelska, danska och norska för Smederna

SPORTBLADET

Smederna siktar på SM-guld.

Med ett lag utan inhemska förare.

- Svenska förare kräver för höga löner, säger Christian Löfgren, sportchef i Smederna.

Foto: JOAKIM SERRANDER
Den här säsongen är det bara utländska förare i Eskilstunalaget Smederna i elitserien i speedway. Svensak flaggor på läktaren lär bli sällsynta.

För första gången i speedwayhistorien har ett svenskt lag bara utländska förare i sin uppställning. Tre polacker, två danskar, två amerikaner, två engelsmän och en norrman ska representera Smederna nästa år.

Har fått kritik

- Vår erfarenhet av utländska förare är mycket bra. De är billigare än sina svenska kollegor. Och dessutom kräver en utlänning ingen säker plats i laget som startar. Det gör svenskarna, säger Christian Löfgren.

Smedernas satsning på importer, med danska världsmästaren Nicki Pedersen i spetsen, har dock mött kritik från förbundshåll.

- Det är synd att Smederna har valt den vägen. Framför allt för publiken, som inte får se någon lokal förmåga, säger Jan Alkebring, ordförande i Svemos speedwaysektion.

I Eskilstunalaget tar man dock lätt på kritiken från förbundet.

- Det är bra speedway som lockar folk till matcherna. Vilken nationalitet förarna har spelar inte så stor roll.

- Vi kommer också att köra med svenska förare under säsongen. I farmarlaget Bajen Speedway finns flera bra förare som vi kommer att plocka upp till Smederna, säger Christian Löfgren.

Utländska förare dominerar – här är samtliga lag

Stefan Persson