- Det vore roligt med en svensk i Formel 1

Kimi Räikkönen om VM-satsningen, festandet - och Björn Wirdheim

1 av 2 | Foto: Joey Abraityte
”Finska tidningar skriver skit” Kimi Räikkönen jagade Schumacher in på mållinjen – och jagas nu själv av pressen. Mycket har handlat om festande. ”Finska tidningar skriver en massa skit hela tiden. Det har blivit vansinne de senaste åren”, säger Räikkönen.
SPORTBLADET

Sverige drömmer om en F1-förare.

Finland har snart en världsmästare.

- Det skulle vara kul med en svensk i Formel 1, säger den finske världsstjärnan Kimi Räikkönen.

I går var Formel 1:s nya stjärna och årets totaltvåa Kimi Räikkönen, 24, på blixtvisit i Stockholm för att besöka en sponsorfest på Stockholms Stadshus. Sportbladet fick ett exklusivt samtal med honom.

Du blev tvåa sju gånger och var endast två poäng från totalsegern i Formel 1 i år. Är du nöjd eller besviken med säsongen?

- Varken jag eller mitt team McLaren-Mercedes hade speciellt stora förväntningar innan säsongen började. Men redan från starten på det första loppet kände vi att vi var på rätt väg. Visst var jag nära att vinna men jag ser det här året mer som en framgång än att jag grämer mig över att jag blev tvåa.

Blir det Ferrari som vanligt nästa år?

- Nej, inte nu längre. Vi är på rätt väg. Hela teamet pushar framåt. Ferrari kommer att få det ännu hårdare nästa år.

Vad krävs för att bli världsmästare i Formel 1?

- Det handlar givetvis om att man backas upp av ett team som satsar på bilen, på föraren och på utveckling. Som förare handlar det mycket om talang. Du kan inte träna dig till bra reaktion och inte vilken förare som helst kan ju sätta sig att köra de bästa bilarna.

Vad krävs för att Sverige ska få en förare i Formel 1?

- Samma sak där. Det gäller att sponsorer är beredda att satsa pengar på någon.

Har du sett Björn Wirdheim köra?

- Nej, det har jag inte. Men jag har hört talas om honom. Han måste ju vara skicklig eftersom han vann Formel 3000. Det skulle vara trevligt med en svensk och en annan skandinavier i Formel 1. Även om jag mest tänker på Sverige som ett lag som slagit Finland i ishockey de senaste åren.

Är det här första gången du är i Sverige?

- Nej, absolut inte. När jag åkte gokart i Italien tog vi alltid färjan över till Stockholm från Åbo. Det var det billigaste sättet att åka till Italien. Och det absolut roligaste...

Det har skrivits en del i svensk press om att du gillar att festa?

- Jaså. Ja finska tidningar skriver en massa skit hela tiden. Det har blivit vansinne de senaste året. Och när det gäller att festa så unnar väl sig alla någon gång att koppla av från det man håller på med?

Formel 1 - är det rätt att kalla det en cirkus?

- Jag älskar ju det här. Det är det här jag vill göra. Men det är så mycket pengar inblandat och för mycket politik. Det var förmodligen bättre förr - innan min tid.

Och de nya reglerna gynnar dig och MacLaren i kampen mot Schumacher och Ferrari?

- Det är väl samma regler för alla? Det är bra att det handlar om fler team än bara Ferrari eller McLaren. Det gynnar sporten i längden.

Är det någon som du grämer dig över från säsongen?

- Det är klart att loppet i Nürburgring inte var lyckat. Ett lopp som jag startade i pole position och sedan fick bryta. Men det är så som racing är. Sånt händer.

Hur laddar du för nästa säsong?

- Jag har haft problem med ett brutet ledband i handen under några veckor och har inte kunnat träna ordentligt. Men snart kan jag börja köra igen. I januari kommer hårdträningen i gång.

Satsar du på något annat än den totala segern nästa år och vem har du mest respekt för?

- Nej. Det är förstaplatsen som gäller nu. När det gäller konkurrenter så tänker jag inte på dem. Jag har aldrig haft någon idol i sporten och tänker inte på hur de andra kör. Förhoppningsvis handlar det bara om mig nästa år (skratt).

Pierre Matteoni