Eriksson starkast i Novemberkåsan

Gulaschsoppa gav segern

SPORTBLADET

Motorklassikern Novemberkåsan återvände till Skåne i helgen för första gången sedan 1935.

I hällande regn var den sjufaldige världsmästaren i enduro, Anders Eriksson, starkast av alla - han vann i suverän stil sin tredje Kåsa på fem år.

Först vid tretiden på natten mot söndag rullade Tibro-föraren in som förste förare på målområdet i Hässleholm. En rejält trött Anders Eriksson kunde pusta ut efter 25 mils körning i skogen, mestadels i mörker, kyla och väta.

- Det här var nog min jobbigaste Kåsa. Regnet på natten gjorde det oerhört tungkört. Man fick nästan paddla sig fram med motorcykeln, frustade Eriksson, när sambon Karolina kom fram och gratulerade med en björnkram.

Stort manfall

Enduro betyder uthållighet på spanska, och årets Kåsa var verkligen ett mandomsprov utan dess like. Manfallet var stort. Bara tolv av 127 förare orkade ta sig i mål.

Hemmasonen Martin Lind från Brönnestad var förarnas favorit på förhand. Novemberkåsan gick på hans träningsmarker, och han känner i princip till varje liten sten på Hovdalafältet, där årets Kåsa kördes.

Lind gick också ut stenhårt, ledde efter dagsetapperna, men tog helt slut på natten.

- Jag såg på Martin att han inte skulle orka fullfölja i samma tempo. Han var likblek på kvällen, förklarar Anders Eriksson.

Martin Lind kämpade sig dock till tredjeplatsen, medan Mats Nilsson, Dala Falun, var den som såg piggast ut på natten och knep därmed andraplatsen.

- Inte så konstigt att Mats orkar, oavsett hur tufft det är. Han har lungkapacitet av Gunde Svan-snitt, påpekar Martin Lind.

Kämpade mot kramp och trötthet

Anders Eriksson såg, liksom Lind, grymt trött ut inför de sista nattetapperna. Han spydde säkert 15-20 gånger, när kroppen förtvivlat kämpade mot kramp och trötthet.

- Men så fick jag i mig lite gulaschsoppa, och piggnade till igen, säger han.

Anders Eriksson kunde därmed kröna det här året på allra bästa sätt. I december ska han till Dubai för att hämta ut VM-guldet, och i januari har äntligen arrangörerna för Idrottsgalan i Globen vaknat. Anders har fått en välförtjänt inbjudan.

Nu tar Falun över taktpinnen för Novemberkåsan, som körts ända sedan 1915. Det blir start och mål på Lugnet nästa höst.

TT