- Vi ska vinna båda titlarna

Här är McLarens nya bil: Redan före jul kan kampen om VM 2004 vara över

Bilden är ett montage.
SPORTBLADET

KIEL

MP4-17 + MP4-18 = MP4-19.

Det är kombinationen som ska göra McLaren/Mercedes till världsmästare i formel 1 nästa år.

- 2004 ska vi vinna båda titlarna, säger årets VM-tvåa Kimi Räikkönen.

Det återstår mer än tre månader till säsongsstarten i Australien, men redan i dag startar McLaren/Mercedes testerna med en ny bil, MP4-19.

En vidareutveckling av fjolårets MP4-17, årets MP4-17D samt MP4-18 som skulle bli årets nyhet inom f1-världen men aldrig kom till start.

Testar chassit

- När man ser den nya bilen så kommer man att se tydligt att det är MP4-18 som är hennes mamma, säger McLaren/Mercedes stallchef Ron Dennis till Sport Bild.

Stallet kommer att testa chassit under veckan, medan den nya motorn som gör bilen komplett kommer att sättas in om ytterligare en vecka. Då kommer även Kimi Räikkönen att finnas på plats och provköra sin nya bil.

Lauda hyllar

De kommande veckorna betyder mycket för hela cirkusen. På tre olika orter kommer nio stall att testa sina nya bilar, motorer och förare.

En mycket viktig inledning av nästa års säsong.

- Redan före jul år 2003 kan kampen om VM-titeln 2004 vara över, säger den trefaldige världsmästaren och F1-experten Niki Lauda.

- Den som nu är framgångsrik i sitt arbete kommer att ha stora fördelar under de första loppen och samla många viktiga poäng.

Experterna förutspår att nästa säsong kommer att bli den jämnaste på flera år. Senast vann Ferraris Michael Schumacher, knappt före McLaren/ Mercedes Kimi Räikkönen. Ferrari startade årets säsong, precis som McLaren/Mercedes, med fjolåret bil men kunde redan i våras byta till en ny modell.

Debuten sköts upp

Den ambitionen hade McLaren/Mercedes också, men trots att stallet investerat runt 500 miljoner kronor i den nya modellen, MP4-18, kom den aldrig till start. Tre gånger sköts debuten upp och tillslut förpassades den till museet.

- Det är idioti att kalla det för slöseri med pengar. Vi har absolut inte kastat bort några pengar. MP4-18 var ingen felkonstruktion, utan ett nytt sätt att bygga framtidens bilar. Vi kommer att skörda frukterna av allt det arbetet i framtiden, säger Mercedes Norbert Haug till tidningen Welt.

Och nu är en helt ny bil, MP4-19, startklar och enligt tysk media ska den vara snabbare än sina båda föregångare, men till utseendet påminna mycket om bilen som aldrig kom till start, MP4-18.

Den ska vara smalare än tidigare modeller, dessutom ha en djupare tyngdpunkt och en lägre frontflygel.

I veckan ska den genomgå de de första testerna och kommer då att jämföras med bland annat BMW-Williams, som lagt ner mycket kraft på att ta fram en ny motor.

Ferrari däremot väntar till januari med att presentera sin nya bil - och fram tills dess har världsmästare Michael Schumacher semester.

Ferrari och Schumacher har dominerat totalt i VM de senaste åren

Anna Carlsson