Bräck riskerar fängelsestraff

Racerstjärnan krävs på 13,4 milj i skatt: Jag förstår ingenting

SPORTBLADET

Kenny Bräck misstänks för skattebrott och riskerar fängelse.

Sportbladet kan i dag avslöja att racerföraren krävs på 13,4 miljoner kronor i skatter.

- Jag förstår ingenting av det här, säger Kenny Bräck.

Foto: SARA RINGSTRÖM
har överklaget Kenny Bräck krävs nu på 13,4 miljoner i skatt. Den svenske racerföraren har överklagat beslutet.

Skattemyndigheten i Stockholm anser att racerstjärnan måste betala över 13 miljoner kronor till svenska staten.

Kenny Bräck - som just nu befinner sig på ett rehabiliteringshem i Columbus, Ohio - och hans advokat Bertil Södermark har överklagat beslutet till länsrätten.

- Vi är övertygade om att vi kommer få rätt och att vi vinner den här skattetvisten, säger Bertil Södermark till Sportbladet.

Nytt bolag i Holland

Historien bakom tvisten börjar i slutet av 1996. Kenny Bräck beslutade då att avveckla sitt svenska bolag. Han flyttade sedan verksamheten till Holland där han bildade ett nytt bolag.

- Vid tidpunkten för flytten fanns inga tillgångar i bolaget, säger Bertil Södermark.

Men det hävdar den svenska skattemyndigheten.

De menar att Kenny Bräcks framtida potentiella intäkter i racing ska räknas som en tillgång - och att den flyttades från Sverige till Holland utan att beskattas.

Den holländska skattemyndigheten beräknade i december 1996 att Kenny Bräcks framtida intäkter, under de kommande 16 åren, skulle uppgå till 42 miljoner kronor.

Av den summan kräver nu svenska staten 13,4 miljoner kronor i skatt.

- Vår uppfattning är att bolaget inte var värt ett öre och att värderingen är helt felaktig. Skattemyndigheten påstår att de kan kräva skatt på det här sättet. Vi menar att man inte kan det, säger Bertil Södermark.

Omöjligt spå inkomst

Vad säger Kenny själv om tvisten?

- Jag pratade med honom om det i dag (läs i går). Då sa han: "Jag förstår ingenting av det här. Hur kan de räkna på det här sättet".

- Det var omöjligt för den holländska myndigheterna att gissa hur mycket Kenny skulle tjäna under de närmaste 16 åren. Särskilt med tanke på vilken typ av sport det är. Racing medför ju oerhörda risker, vilket tyvärr bevisades i och med Kennys otäcka olycka, menar Bertil Södermark.

Om skattemyndigheten får rätt i länsrätten riskerar Kenny Bräck att åtalas för skattebrottet "vårdslös skatteuppgift". Ett brott som kan leda till böter eller fängelse i högst ett år.

- Det är långt dit. Och jag anser att sannolikheten för att det blir åtal är lika med noll, säger Bertil Södermark.

Flyttade sitt bolag flera gånger

Stefan Persson