Wirdheim skrev på för Jaguar

”Jag är glad att jag fått en plats i stallet”

SPORTBLADET

Det hade talats om formel 1-stall som BAR eller Jordan.

Eller möjligtvis Cart-serien.

Björn Wirdheim, 23, valde ett ettårskontrakt som test- och reservförare för Jaguars formel 1-stall.

Tills vidare.

- Det här är bara ett delmål, säger den svenske racingtalangen.

Björn Wirdheim, krönikör i Sportbladet, och tredjeförare i Jaguars F1-stall.

Efter en höst och vinter fylld av spekulationer fick 2003 års Formel 3 000-mästare på tisdagsmorgonen klart med sitt uppdrag för den kommande säsongen. Kontraktet med Jaguar är ingen rivstart in på formel 1-banorna, men en klar och tydlig uppväxling på den väg som så småningom ska ge honom en P-plats, där P står för permanent, bland stjärnbilarna i F1.

Björn Wirdheim är med för att se och lära.

Den chansen tänker han inte missa.

- Jag blir Jaguars ende testförare och ser det här som en väg in i formel 1. Jag får möjlighet att förstå vad som krävs och samla in så mycket erfarenhet jag kan. Pressen blir också betydligt mindre än om jag hade fått ett kontrakt som ordinarie förare. Nu blir miljön lugnare, vilket kan vara bra när man är ny i de här sammanhangen, säger Wirdheim, som offentliggjorde nyheten vid en presskonferens i Stockholm.

Blir tredjeförare

I och med platsen som test- och reservförare kan Wirdheims säsong nu bli helt eller till stora delar tävlingsfri. Svensken kommer att finnas med som testförare vid samtliga tävlingshelger runt om i världen, men drömmen om en F1-debut är inget som han själv kan styra över.

En skada eller längre svacka - då kan han bli aktuell. Annars får han vänta på sin tid. Den tror han ska komma inom en relativt snar framtid.

Redan i år har Jaguars försteförare, Mark Webber, uppvaktats av tunga Williams - som förra året slutade tvåa bakom Ferrari i märkes-VM. Dessutom är andreföraren Christian Klien ett oprövat kort i och med att han gör sin första F1-säsong.

Nästa säsong kan någon av dem vara borta.

Det är då som Wirdheim hoppas finnas med i bilden.

- Mark är ett intressant namn för andra stall, så vi får se vad som händer där. Och om Christian inte skulle prestera så har jag svårt att tänka mig att de behåller honom i ytterligare ett år, säger Wirdheim, vars kontrakt sträcker sig över en säsong med möjlighet till förlängning.

Tionde svensken?

Som svensk i den prestigefyllda F1-cirkusen kan Wirdheim hamna i ett litet och exklusivt sällskap. Före honom har nio svenskar kört i racingserien - och ingen sedan Stefan ''Lövis'' Johansson lade av 1991.

Wirdheim kan bli nummer tio - om allt går som han tänkt och som han hoppas.

- Visst är det stort att ha fått ett kontrakt med ett formel 1-stall, men jag vill ju mer än så, konstaterar han.

Wirdheim vill köra med de största.

På tisdagen tog han sig en bit på vägen.

Jakob Sillén/TT

ARTIKELN HANDLAR OM