”Det här var absolut det bästa som kunde inträffa”

Björn Wirdheim om F1-kontraktet

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
JAAA-GUAR, KONTRAKTET ÄR SKRIVET! Efter 13 års lång väntan har Sverige en förare i formel 1-cirkusen igen. Björn Wirdheim har nu skrivit kontrakt med Jaguar-stallet och blir deras tredjeförare.
SPORTBLADET

Sveriges har fått sin första formel 1-förare på 13 år.

Björn Wirdheim är klar för Jaguar.

- Det här var absolut det bästa som kunde inträffa, säger han.

Precis som Sportbladet skrev i lördags har Björn Wirdheim nu signerat ett kontrakt som test- och reservförare för formel 1-stallet Jaguar.

- Vi har fört diskussioner med stallet länge. Jag har vetat med stor säkerhet att det skulle bli Jaguar. Nu är det äntligen klart, säger Björn Wirdheim.

Under de senaste månaderna har det spekulerats vilt i 24-åringens framtid.

Flera andra F1-stall har varit aktuella. Han har förhandlat med BAR och det har ryktats om Jordan och Williams.

Kan få köra tävlingar

Dessutom har han provkört för cartstallet Patrick Racing.

- Desto längre man väntar, desto bättre. Då har man de bästa alternativen framför sig. Därför har det dragit ut på tiden, säger Björn Wirdheim.

- Diskussionerna med de andra formel 1-teamen handlade i första hand om platsen som testförare. Inte som reservförare, som i Jaguar. Nu finns möjligheten att få vara med i tävlingssammanhang.

Hur stora är chanserna att du får köra ett race redan i år?

- Det är svårt att säga. Förra säsongen fick Marc Gene chansen att köra i stället för Ralf Schumacher på Monza. Så möjligheten finns, även om det inte är så ofta det inträffar.

- Jag ser det här som en chans att samla erfarenheter. Förhoppningsvis kan jag avancera nästa säsong. Några större förhoppningar om att köra i år har jag inte.

Dina första intryck av stallet?

- Jag kom bra in i teamet. Jaguar har en bra organisation med kunnig personal runt omkring. Jag fick ett mycket bra första intryck.

Vad säger du om dina stallkamrater?

- Jag kan inte säga att jag känner Mark Webber speciellt väl. Men han är en perfekt stallkamrat. Han har en hel del erfarenhet från formel 1. Christian Klien kan jag inte säga så mycket om, han är ny precis som jag.

Australien den 25:e

Det har blåst runt stallet. I fjol fick stallchefen Niki Lauda sparken.

- Ja, det har varit lite turbulent. De har gjort vissa utrensningar, men nu tror jag att de har hittat rätt. Jag har fullt förtroende för den personal som är där nu, säger Wirdheim.

Hur ser din närmaste framtid ut?

- Jag ska göra ytterligare två tester innan jag beger mig till Australien. Först och främst i spanska Valencia. Sedan reser jag till Australien den 25:e februari.

Och nu flyttar du från Sverige?

- Ja, jag kommer att flytta till England. Jag vill vara så nära teamet som möjligt.

Blir du rik nu när du skrivit på för Jaguar?

- Jag blir inte rik, men jag kommer att kunna försörja mig på min racing, säger Björn Wirdheim.

Wirdheim vann F3000 i fjol

Nio svenskar har kört GP-tävlingar i formel 1

Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM