Tio år efter kraschen - alla talar om Senna

Vittnet Schumacher om tragedin: Jag ser fortfarande olyckan framför mig

1 av 3 | Foto: THOMAS LINDBERG
EVIGT HEDRAD 1 maj 1994 dödskraschade världens genom tiderna bästa F1-förare. Nu till helgen, tio år efter den tragiska olyckan äger ännu en F1-tävling rum på Imola i San Marino. Förhandssnacket inför den handlar bara om Ayrton Senna.
SPORTBLADET

KIEL

F1-cirkusen har kommit till Europa - men uppladdningen handlar varken om tvister, däck eller Ferraris dominans.

Istället talar alla om Ayrton Senna.

- Jag ser fortfarande olyckan framför mig, säger Michael Schumacher.

Nu väntas en ny rättegång om vem som bär ansvaret för världsmästarens död.

Det är nu tio år sedan den fruktansvärda olyckan som tog Ayrton Sennas liv inträffade på Imolabanan i San Marino.

Det var den tredje olyckan den helgen - den andra med dödlig utgång.

- Jag blir väldigt nervös när jag tänker på förutsättningarna inför helgens lopp på Imola. Alla kommer att prata om Ayrton, men som jag sagt tidigare hoppas jag att alla hyllar honom och minns alla bra saker som han gjort för sporten. Vi ska inte glömma Roland Ratzenberger som också förolyckades den helgen, säger Rubens Barrichello till F1-total.

Rubens Barrichello var den förste som kraschade i Imolabanan den svarta helgen 1994. På fredagens träning tappade han kontrollen över bilen och klarade sig mirakulöst nog oskadd. Dagen efter, under kvalet, inträffade den första dödsolyckan. Österrikaren Roland Ratzenberger, Simtek-Ford, hann bara köra ett f1-lopp innan han omkom på Imola.

Det dödsfallet tog Ayrton Senna hårt.

Vägrade att köra

Han vägrade att köra under lördagen, men hans tid från fredagen räckte ändå till pole-position i söndagens GP-lopp. Klockan 14.15 var det dags och Ayrton Senna tryckte till gasen på sin Williams. Han tog ledningen före Michael Schumacher och kom snabbt upp i en hastighet på över 200 km i timmen, men bara två minuter senare kraschade hans bil in i muren.

26 sekunder efter det att olyckan inträffat var tävlingsläkaren Sid Watkins på plats, men Ayrton Sennas liv gick inte att rädda.

Klockan 18.40 den 1 maj 1994 dog en av världens främsta formel 1-förare.

Ny rättegång väntar

Efter olyckan byggdes olyckskurvan om och de ansvariga inom Williams ställdes till svars för Ayrton Sennas död. 1999 friades stallchef Frank Williams, den tekniske chefen Patrick Head och den förre chefskonstruktören Adrian Newey av en domstol.

I höstas ogiltigförklarades domen av den högsta domstolen i Bologna, Italien, och eftersom det begicks fel under rättegången ska nu Williams och hans kollegor ställas inför rätta en gång till. Dessutom ska en ny undersökning av olycksbilen testa om det var vårdslöshet från stallets sida som orsakade Sennas död.

Sedan den 1 maj 1994 har inga dödsolyckor inträffat inom formel 1.

Fem röster om dödskraschen: Han var orolig och sa att han inte ville köra loppet

Anna Carlsson