Supertalangen Button blir aldrig världsmästare

Sportbladets Per Gunne: Inget vore lättare än att utropa honom till framtida världsmästare

SPORTBLADET

Två tredjeplatser på tre tävlingar och i går en solid andraplats.

BAR-Hondas Jenson Button är onekligen bra.

Men han kommer aldrig att bli bäst.

Foto: PRESSENS BILD
Jenson Button var på pallen i går - men bäst i världen blir han aldrig, skriver Sportbladets Per Gunne.

Det finns många frågor att ställa efter fyra av årets 18 tävlingar. Man undrar förstås exakt när Ferraris Rubens Barrichello glömde hur man kör en F1-bil.

Eller när Juan Pablo Montoya ska sluta gnälla och börja banta.

Den största gåtan är dock aerodynamikern Geoff Willis.

Under många år arbetade Willis tillsammans med Gavin Fischer hos Williams. Under Adrian Neweys ledning byggde de världens snabbaste F1-bilar. När sedan Newey lockades över till McLaren med en sedelbunt som bete började även Willis se sig om. Det skulle dock ta fem år innan han 2002 slutligen lämnade Williams för BAR-Honda.

Button saknar jämnheten

Redan i fjol såg man spår av Willis briljans. I år har han snickrat ihop säsongens bästa chassi. Det är så välbalanserat att till och med Takuma Sato ser snabb ut. I händerna på en talang som Jenson Button, 24, är det en vinnare.

Inget vore lättare än att utropa Button till en framtida världsmästare. Tyvärr kommer det aldrig att hända.

För att vinna F1-VM behöver du två egenskaper - jämnhet och jävlar anamma. Jenson Button har ingetdera. Jenson Button är en solskenschaufför. När allt fungerar är han kvick som få. I motgång rasar det mesta.

Har blommat ut som teamledare

När Button år 2000 F1-debuterade hos Williams kom han till ett starkt team med en bra bil. Den unge engelsmannen blev snart stjärna och hyllades som världsmästarämne. Året efter dumpades han dock för Juan Pablo Montoya. Ny arbetsgivare blev Renault som oturligt nog byggt en bil vridstyv som en resårmadrass. Ännu tristare var att ingen hos Renault var vidare imponerad av Button. Det blev inte bättre av att hans nya teamkamrat, Giancarlo Fisichella blåste honom av banan.

Efter ännu ett teambyte visade Button i fjol gryende form hos BAR-Honda. I år, som teamledare, har han blommat ut. Men även om det kan bli någon seger och kanske en Williams-bil nästa säsong så är VM-titeln långt borta.

Lär av Häkkinen, Button

Titlar vinns när du piskar en felinställd bil till seger, kör på gränsen till vad regelboken tillåter och biter ihop. Om du vill mer om den sortens egenskaper föreslår jag detaljstudier av pensionerade Mika Häkkinen, efterföljaren Kimi Räikkönen eller för all del Michael Schumacher. Killar med tabasco, inte blod, pumpandes i ådrorna.

Att köra en snabb bil fort är imponerande. Att vinna när det inte borde gå belönas ofta med en VM-titel. Det är därför Buttons framtid rymmer mycket, men inget guld.

Per Gunne