Bräcks hemliga test i Sverige

Körde gokart i Kristinehamn: Jag ville känna mig för

1 av 2
SPORTBLADET

LOS ANGELES

Det blir inget Indy 500 för Kenny Bräck.

Men svensken har redan gjort comeback på racingbanan.

Sportbladet kan avslöja att han genomfört hemliga tester i Kristinehamn.

- Jag ville känna mig för, säger han till Sportbladet.

Det blev en mjukstart. Tillsammans med kompisen Janne "Flash" Nilsson besökte Bräck en gokartbana i Kristinehamn för två veckor sedan.

Det var första gången Bräck satt bakom ratten på en bana sedan han i oktober kraschade på Texas Motor Speedway i Forth Worth.

- En gokart är visserligen ingen racerbil och går bara i 100-110 kilometer i timmen. Men det ger ändå lite av samma känsla. Vibrationerna och stötarna vid gupp är desamma.

Han genomförde testet för att se om kroppen skulle hänga med. Sedan kraschen har han bland annat fått ryggen, ena lårbenet och fotlederna hoplappade.

Tuff rehabträning

Skadorna var så allvarliga att många tvivlade på att han någonsin skulle kunna komma tillbaka.

Bräck har kämpat som ett djur för att överbevisa dem. Rehabiliteringen har pågått fyra timmar om dagen, fem dagar i veckan.

Nu säger han:

- Allting funkade som det gjorde förut. Det var kul, jag hade inga problem med vibrationerna eller skakningarna i kroppen. Det gjorde inte ont.

Trots det vill han inte dra för stora växlar av försöket.

- En Indycar kommer upp i 370-390 kilometer i timmen. G-krafter och reaktionsförmåga spelar också in. Det slutgiltiga provet kommer när jag kör racerbil i rätt hastighet. Då får vi veta om det stämmer.

Så sent som för en dryg månad sedan hade Bräck inga planer på Indy 500. Det snabba tillfrisknandet fick honom dock att börja hoppas. Han uppger att det i slutänden föll på praktiska detaljer.

Extrabil tar tid

- Bilarna har precis kommit tillbaka från Japan. Det är en otrolig apparat att få fram en extra bil och det tar fyra-fem dagar att göra alla nödvändiga inställningar. Vi hann helt enkelt inte bli klara i tid.

Därmed är hans planerade testkörning i Indianpolis i dag och i morgon inställd.

- Inte förrän i juni, eller kanske till och med i juli, kommer jag att kunna testa på allvar, säger han.

Om han är besviken avslöjar han inte.

- Jag är inte intresserad av att bara köra ett lopp eller gå ut och åka runt. Ska jag tävla är det permanent och då vill jag kunna vara med och slåss i toppen.

Så mycket verkar han inte ha tappat. När vi kommer in på resultatet i hans hemliga gokart-race mot Janne Flash skrattar Bräck.

- Du får fråga honom hur det gick. Han trodde kanske att jag fått tungsten inopererat i ryggraden. I själva verket var det titanium.

Kenny Bräck - efter olyckan

Magnus Sundholm