Nu startar Tonys jakt på sjätte titeln

”Jag har bara bra minnen av Stockholm”

SPORTBLADET

STOCKHOLM.

På lördag inleder Tony Rickardsson jakten på sin sjätte VM-titel när GP-serien har premiär på Stockholm Stadion.

  – Har bara bra minnen av Stockholms tidigare tävlingar. Men det blir tuffare för varje år, man får inget gratis och utslagningssystemet är fortfarande brutalt, säger han.

Foto: Björn Olsson
Rickardsson är på jakt efter sin sjätte VM-titel.

GP-serien i speedway är speciell, det är alla förare överens om. Gamla meriter betyder inget när förarna radar upp sig bakom starttejpen.

  – Det betyder absolut inget på lördag kväll. Nervspänningen är enorm. Marginalen mellan succé och fiasko är otroligt liten. Förra året vann jag mina första åtta GP-heat, blev sedan utslagen i semifinalen i Avesta och då hade jag bara delad ledning i serien. Sånt känns konstigt men så är detta utslagningssystem, säger han.

  Statistiskt sett passar utslagningssystemet Rickardsson bra. Han har nått 36 A-finaler, tolv fler än Jason Crump. Rickardssons tolv segrar i A-finaler är också överlägset bäst, Crump och Tomasz Gollob har vardera åtta segrar. Det är för övrigt bara 13 förare som lyckats vinna deltävlingar i GP-serien sedan den inleddes 1995, och Rickardsson är ende svensk.

  – Jag tror det blir samma förare i toppen av GP-serien i år men det finns fler förare som är kapabla att vinna enstaka heat. Alla har ungefär lika bra material att köra på och alla är mycket mer vältränade än för några år sedan, säger Rickardsson.

  Denna säsong slipper Rickardsson vara det mest jagade bytet för övriga förare. Dansken Nicki Pedersen är regerande mästare, han har pressen på sig.

  - Får se hur han kommer att klara det. Han har inte börjat säsongen speciellt bra och verkar mer desperat än vanligt, kommenterar Rickardsson lugnt.

Lugn - inför stormen

  Pedersen själv är utåt sett lugn inför GP-premiären.

  - Förra året hade vi som mål inför varje tävling att nå semifinal. Gör man det kan allt hända och vi kommer att följa samma upplägg inför detta år, säger Pedersen.

  Rickardsson inledde säsongen starkt i England och Polen. I onsdags kväll körde han för Poole i England och tog 10+2 av 15 möjliga poäng, alla poängförluster kom mot Jason Crump. Det var sista tävlingen i Poole för Rickardsson, där han nu ersätts av Ryan Sullivan.

  – Det känns bara mer och mer rätt att sluta tävla i England. Det spritter i hela kroppen på mig när jag tänker på hur skönt det kommer att bli att slippa alla resor. Jag ser det själv som en timeout från England eftersom jag kanske kommer att återvända. Fler och fler förare lär avstå någon liga.

  – Det är så tufft i toppen så det krävs numera mer tid för återhämtning.

  Förutom Rickardsson representeras Sverige av Andreas Jonsson och Mikael Max. Som wild card-förare har Sverige ytterligare två förare, Peter Ljung och Fredrik Lindgren.

Sune Karlsson/TT