UTMANARNA

Robert Dahlgren, 24, och Richard Göransson, 25, körde ifrån ”Flash & gubbarna” i STTC-premiären

SPORTBLADET

RING KNUTSTORP

De är unga. De är hungriga. Och de vill sätta "gubbarna" på plats.

Richard Göransson, 25, och Robert Dahlgren, 24, fick en flygande start på årets STCC-säsong med varsin seger på Ring Knutstorp i går.

- Oerhört skönt att kunna leverera i premiären. Målet för säsongen är givet, det är totalsegern jag är ute efter, säger Göransson.

25-åringen från Örebro visade upp sig redan ifjol på STCC-banorna i Sverige. Då vann han fem race, men tvingades bryta ett antal tävlingar varför chansen till slutsegern försvann.

- Vi hade en del tekniska problem. Men i år har vi en helt ny bil och vi har förhoppningsvis inte samma problem som ifjol, säger Richard Göransson.

Han inledde med att bli trea i det första racet där han och Jan "Flash" Nilsson förde en intensiv kamp om andraplasen, en plats den rutinerade Volvo-föraren tog hem.

I det andra racet var det en ren uppvisning för BMW-föraren Göransson. Han tog två placeringar i starten och defilerade sen runt de 18 varven. Segermarginalen till tvåan - som än en gång blev "Flash" - blev nästan tolv sekunder. Ren utklassning, alltså.

Du riktigt flög i väg från start.

- Ja, det var nog min bästa start på väldigt länge.

Målet: ETCC

Richard Göransson sticker inte under stolen med att han hoppas att STCC ska vara plattformen för en styrning ute i Europa i framtiden.

Det svenska BMW-teamet får en del teknisk hjälp från BMW i Tyskland, men några dagliga kontakter håller man inte.

- Jag försöker upprätthålla en del kontakter och jag hoppas att en SM-medalj kan ge en skjuta framåt i karriären. Att få en styrning i ETCC är första delmålet.

Tillbaka ut i Europa i framtiden är även målet för Robert Dahlgren. Robert flyttade hem inför årets säsong efter fem år i England där han kört formelbil.

Debuten för Dahlgren i STCC kunde inte slutat bättre. Volvoföraren slog till med att ta pole position i kvalet och lyckades sen vinna sitt första framträdande i STCC. Dahlgren och Göransson hade taktik, ledning från start till mål.

- Jag lyckades perfekt i starten, vilket var lite överraskande eftersom det bara var andra gången jag genomförde en start i en STCC-bil.

Vill ha skifte

Dahlgren, som är från Skellefteå, fick sitt första fabrikskontrakt som 13-åring. Då satt han och pendlade mellan Skellefteå och Italien för att köra gokart. Att han nu är tillbaka i Sverige är lite överraskande.

- Jag hade en del kontakter med stall i större serier i höstas när "Flash" ringde. Jag var först lite negativ till att komma hem, men vågade inte vänta med risk att bli utan sits.

Dahlgren hoppas även han på en framtid utomlands, men så länge han är hemma är siktet inställt på att göra livet surt för namn som "Flash", Fredrik Ekblom och Tommy Rustad.

- Det vore jäkligt kul om vi kan vara med och skapa ett generationsskifte, som Göransson uttrycker det.

Bor i Örebro

Bor i Örebro

Patrick Kipler ([email protected])