Alonso, en spanjor med blyfot

Sportbladets Staffan Heimersson mötte hetaste föraren – det var inte ”Schumi”

SPORTBLADET

MONTMELÓ

Han var snabb. Men inte snabbast. Han är ett av de stora löftena. Men inte det enda.

Men i går på Formel 1 Catalunya-banan i bergen utanför Barcelona var han den störste: den spanske hemmasonen Fernando Alonso från det kärva Asturien.

Foto: REUTERS
FARTMATADOR. Hemmasonen Fernando Alonso från det kärva Asturien lovar att ge publiken valuta för entrépengen.

Det är honom loppet i morgon allra mest handlar om.

Det är Alonso som – med blyfot, en topptrimmad Renault och hängiven hemmapublik – ska hindra att Michael Schumacher och Ferrari tar sin femte raka seger i årets GP.

Motormatador

Det är mera än den unge motormatadorens egen berömmelse som ligger i vågskålen. Det är – så säger i alla fall branschens gurus med ödesmättade stämmor – hela sportens framtid: Vinner den 35-årige Schumacher än en gång pyser spänningen ur sporten som luften ur ett punkterat Michelindäck.

– Det behövs en ny chaufför!, sa en svensk GP-veteran.

Kan Alonso leva upp till förväntningarna? Jag frågade honom, när jag inne i Renaults förarkafé fick mina fem minuter med honom.

22-åringen tittade på mig. Men jag kunde inte se hans ögon.

Han dolde sig bakom solglasögon med speglande glas.

Han var långhårig som en rockstjärna men slätrakad som en direktörsassistent.

– Jag ska göra vad jag kan, svarade han. Den förare som vinner titeln är mera nöjd över att göra det medan Schumacher fortfarande är med på banan.

– Jag ska ge publiken här tillbaka något som tack för vad den ger mig.

1000-tals groupies

Ger vad då? Det är klart att tiotusentals supporters visar sin uppskattning och tusentals groupies tränger sig på. Från läktare svingas den röd-gula spanska flaggan och viftas med skyltar ”Viva Fernando!” Men, frågade jag, ensam under en störthjälm i det visslande, vinande, vrålande motorljudet i 290 km/tim uppfattar man väl inte stödet från läktaren?

– Jag vet att det finns där, svarade Alonso.

Det är inte uteslutet att han lyckas. Han har, trots sin låga ålder, vunnit ett GP. Han slutade i fjol sammanlagt på sjätte plats. Han har hittills i år haft platssiffrorna 6-2-3-5, sammanlagt platssiffra fem med 16 poäng mot Schumachers 40. I träningens andra omgång i går blev han femma och slog Schumacher med två tiondelar.

Vi talade om segrarinstinkter och Alonso skrattade:

Erfarenhet

–Jag spelar inte tennis med en kompis om jag inte tror att jag ska vinna. Han har också gått genom en krasch (i Sao Paolo i oktober i fjol) utan att tappa gnistan.

Vad talar emot? Svar: att Schumacher är så mycket bättre än de andra förarna. Det är han – så säger expertisen – mera än hans bil som gett honom de senaste årens topposition.

Men i en duell mellan en segersugen 22-åring och en segermätt 35-åring, vad är det som fäller utslaget?

Jag hade tillfälle att diskutera det med Jaguars svenske förare Björn Wirdheim (som i båda träningspassen i går körde in som sextonde snabbast).

– Erfarenheten, svarade Björn. 13 års skillnad i ålder gör att Schumacher vet när hans placering för ögonblicket räcker och vid vilket tillfälle han ska ge allt för att skaffa sig ledningen och segern?

Vem vinner i morgon?

– Schumacher, svarade Björn.

Staffan Heimersson