Hatmötet alla vill se

Förra veckans olycka är inte glömd – nu möts Schumi och Montoya igen

SPORTBLADET

KIELCE

För ett år sedan körde Juan-Pablo Montoya Michael Schumacher av Nürnburgring.

Efter loppet på Imola pekade han finger åt tysken och förra veckan tvingade han in världsmästaren i vägräcket.

I dag är det dags igen – för duellen mellan Montoya och Schumacher.

Foto: AP
Här är alla bråken mellan Schumacher och Montoya JUNI 2003: På det 43:e varvet vidrör Montoya Schumacher vid en omkörning. Schumi snurrar av banan, fortsatte och slutade femma. Montoya blev tvåa. – Jag måste erkänna att det var väldigt roligt att kunna köra om Michael på det sättet på hans hemmaplan, sa Montyoa. APRIL 2004: Montoya attackerar Schumi inför loppet i Bahrain: – Han har en fantastisk bil och enormt bra däck, det gör det enkelt för honom. Han är bra, men han är absolut inte den fantastiska hjälte som media gör honom till. Ferrari kan man inte slå, men Michael kan man besegra. Michael är inte alls så duktig tekniskt, sa Juan Pablo Montoya i den tyska tidningen Die Welt. MAJ 2004: Ferrari och Schumacher får kritik för att stallet förbjudit Rubens Barrichello att besegra sin lagkamrat. – Den som skriver in något sådant i sitt kontrakt måste vara rädd. Jag behöver inte något sådant, antingen vet man hur man sköter sitt jobb eller inte. Jag skulle hellre köra kart än byta plats med Barrichello, sa Montoya. MAJ 2004: På det 46:e varvet bromsade ledaren Schumi och Juan-Pablo Montoya körde in i honom. Ferrarin åkte in i vägräcket och Michael Schumachers svit bröts efter fem segrar i rad. – Vi har inget att säga varandra, sade tysken surt efter loppet.

Kampen mellan den kalla, beräknande tysken och den heta, spontane colombianen har varit veckans stora samtalsämne – i hela Europa. När Juan-Pablo Montoya förra veckan, under ett varv bakom säkerhetsbilen, körde in i bakdelen på Michael Schumachers Ferrari och tvingade in honom i vägräcket gjorde han ett helt land förbannat. Inte nog med att den regerande världsmästaren tvingades bryta loppet – han bröt dessutom sin svit på fem raka segrar.

Förbannad Schmacher

Förbannad lämnade den sexfaldige världsmästaren Monaco utan en enda poäng.

– Jag vet inte vad jag skulle prata med honom om, vi pratade inte med varandra efter loppet i Imola heller, säger Michael Schumacher till Kicker och han har i flera intervjuer medgivit att han är irriterad på vad som hände.

– Självklart är jag sur, det är ingen tvekan om det. Men det har lagt sig lite nu, säger han till tidningen Stern.

Inför dagens VM-deltävling på Michael Schumachers hemmabana Nürnburgring hävdar de båda förarna att de lagt förra veckans händelser bakom sig, i och med att tävlingsledningen ansåg att det var en vanlig tävlingsolycka och ingen bestraffades.

Känsloladdat möte

– Jag accepterar deras beslut, även om jag inte håller med dem till 100 procent. Killarna bakom litar på vad ledaren gör under en runda med säkerhetsbilen. Man måste passa sig, men jag tittade inte i backspegel, eftersom jag trodde att alla visste hur man accelererar och bromsar i ett sådant läge, säger Michael Schumacher till f1-total, men han får inget medhåll av BMW-Williamsföraren:

– De är inte första gången som Michael bromsar och håller på, men det är första gången som det drabbat honom själv. Den här gången hade jag inget intresse av att köra honom av banan, det skilde mellan en fjärde och femteplats.

Samtidigt har veckans meningsskiljaktigheter gjort att alla nu förväntar sig ytterligare en tuff duell dem emellan. Precis lika känsloladdad som den i Monaco – och precis lika hård som förra året. Då snurrade Michael Schumacher av banan sedan Juan-Pablo Montoya berört honom i samband med en omkörning. Tack vare den tog colombianen en andraplats, medan tysken bara blev femma.

I dagens lopp startar Michael Schumacher först och Juan-Pablo Montoya som åtta – och F1-världen laddar för nästa heta duell.

Anna Carlsson