Ferrari hotar hoppa av Formel 1-cirkusen

Förlorar 630 miljoner när tobaksreklamen förbjuds

SPORTBLADET

Ferraris tid på tronen är hotad. Av ett förbud.

Efter nästa säsong förbjuds tobaksreklamen och mästarstallet tappar huvudsponsorn som står för en femtedel av budgeten.

Nu kräver Ferrari miljoner i kompensation – annars hoppar de av Formel 1.

Foto: AP
SLUTRÖKT Michael Schumacher under en träning. Tobaksreklamen syns tydligt.

Formel 1-sporten jagar kostnader eftersom de närmare 2,4 miljarder kronor som tobaksindustrin pumpar in i sporten varje år snart försvinner, men trots det har stallen gjort av med 19 miljarder kronor i år på tester, löner, motorutveckling och på att tävla.

Värst är Ferrari som har en budget på närmare 3,18 miljarder kronor per år. Det är en miljard mer än vad ombyggnaden av Slussenområdet i Stockholm kommer att kosta – under sju års tid.

Förbjuds i Europa

Men efter nästa säsong lär det överlägsna italienska stallet få problem. Då förbjuds tobaksreklamen i Europa, där mer än hälften av tävlingarna avgörs, och Ferrari sponsras med närmare 630 miljoner kronor om året av tobaksbolaget Marlboro. Det gör att företaget står för en femtedel av Ferraris budget.

Hög lön

– Från och med 2006 är tobaksreklam förbjuden, då kommer Ferraris överlägsenhet vara historia. Utan pengarna från Marlboro får Ferrari ekonomiska problem, säger Frank Williams, stallchef i BMW-Williams, till Sport Bild.

Även en stor del av Michael Schumachers lön betalas av Marlboro, årslönen på 315 miljoner kronor sätts in på hans konto i Schweiz vid fyra tillfällen om året.

I jämförelse med de andra stallen är Ferrari betydligt mer beroende av pengarna från tobaksindustrin. Hos McLaren-Mercedes, som sponsras av Marlboros konkurrent West, täcker tobakspengarna bara en sjundedel av budgeten, hos både Renulat och BAR-Honda står tobakspengarna för en mindre del av inkomsterna – och BMW-Williams klarar sig helt utan pengar från den bolmande industrin.

De tjänar i stället 45 miljoner kronor per år på att göra reklam för ett nikotintuggummi.

Kräver kompensation

– Formel 1 kommer precis som tidigare att vara en perfekt plats för sponsorer, och vi är bättre rustade inför framtiden än alla andra, säger Frank Williams.

Även Ferrari har sett problemet och har vid två tillfällen träffat F1-bossen Bernie Ecclestone för att diskutera problemet. Enligt Sport Bild kräver de 1,4 miljarder kronor i kompensation – annars hoppar de av formel 1.

Än så länge har Bernie Ecclestone sagt nej.

Anna Carlsson