”Min goda chans till förarplats försvann”

Wirdheim utan kontrakt – Jaguar lägger ner F1

SPORTBLADET

Jaguar Racing lämnar Formel 1.

Det innebär att Björn Wirdheim står utan stall.

– Där försvann min enda goda chans till en raceplats, säger han.

Foto: AP
Billös förare Sveriges hopp i F1-cirkusen Björn Wirdheim står åter utan förarkontrakt då hans nuvarande stall beslutat sig för att lägga ner sin verksamhet.

Svensken har i år arbetat som testförare åt Jaguar. Han har gjort bra i från sig och hans resultat har vid flera tillfällen varit bättre än de som andreföraren Christian Klien presenterat.

Han hade stora förhoppningar om en förarplats hos Jaguar till nästa säsong – men nu lägger stallet ner sin verksamhet.

– Det är dags för Jaguar att fokusera till 100 procent på kärnverksamheterna, meddelade Jaguars ordförande Joe Greenwell i går.

Jaguar genomför de återstående tre loppen, men är till salu – precis som motortillverkaren Ford Cosworth.

Flera stall drabbas

Det gör att även Jordan och Minardi kan försvinna ur formel 1 eftersom deras motorer levereras av Ford. Då återstår bara sju stall och konkurrensen om förarplatserna till nästa säsong extremt hård.

– Jag vill vara kvar i formel 1 ytterligare ett år åtminstone. Vi ska försöka hitta en plats som testförare, säger Björn Wirdheim.

Har du gett upp målet att bli förare till nästa år?

– Nu ser det inte ut som om det finns någon sådan öppning. Där försvann min enda goda chans till en raceplats. Den hade jag hos Jaguar. Det är klart att jag pratar med andra team om det när jag träffar dem, men alla har nog fyllt sina platser nu. Så är racing, jag har varit utan team varje vinter och ger inte upp nu heller.

Horner intresserad

Men det finns en möjlighet – om Jaguar hittar en köpare. I nuläget pratas det om tre alternativ, en investerare från Asien, Red Bull och Björn Wirdheims egen manager Christian Horner.

Denne är chef för formel 3000-stallet Arden där svensken tidigare körde och är intresserad att ta över ett F1-stall.

– Jag ska verkligen se över den här möjligheten, säger Horner till F1-total.

För Björn Wirdheim vore det en ypperlig möjlighet om Christian Horner tog över Jaguar Racing.

– Han är min manager, han vet vad jag kan och naturligtvis skulle det vara en chans, säger Wirdheim.

– Men jag vet ingenting om hans ekonomiska situation, hur långt han har kommit i sina planer och om han har någon stark finansiär. Vi har inte pratat om det och det krävs ganska mycket. Just nu spekuleras det mycket.

En sådan satsning kräver enorma summor, förutom köpesumman för Jaguar måste köparen betalar FIA (internationella bilsportförbundet) 48 miljoner dollar, ungefär 354 miljoner kronor, i deltagaravgift.

Dessutom ska en F1-satsning finansieras och då handlar det om ytterligare hundratals miljoner.

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM