Ekström mästare i tyska DTM: Det största jag gjort i hela mitt liv

SPORTBLADET

Han har drömt om en seger i tyska standardvagns- mästerskapen DTM sedan 2001.

I går uppfylldes den.

- Detta är det största som jag gjort i hela mitt liv, säger Mattias Ekström, 26.

Foto: EPA
VINNARE 1 Mattias Ekström firar sin DTM-seger.

Inför den näst sista tävlingen i tjeckiska Brünn krävdes det en andraplats av svensken för att han skulle ta hem det tyska DTM-mästerskapet.

Mattias Ekström tog poleposition och ledde sedan från start till mål.

- Det var faktiskt en av de enklaste segrarna, säger Mattias Ekström där han står på segerfesten omgiven av familj och stallkompisar.

Nått sin dröm

- Jag är oerhört glad. Man kan nästan säga att jag har nått mina drömmars mål.

I fjol fick han stora delar av säsongen förstörd sedan han drabbats av twar, bakterien som skapade stora rubriker i samband med att flera orienterare omkom för ett tiotal år sedan. Under flera månader var svensken trött och orkeslös, klarade inte av att träna ordentligt och hans fjärdeplacering i mästerskapet var en bedrift.

I år har han vunnit fyra tävlingar och inför den avslutade finalen på Hockenheim är det ingen som kan hota hans totalseger.

- Det är skönt att jag fått visa vad jag egentligen kan den här säsongen. Det är alltid bra att vinna mästerskap och det är sådana segrar som räknas. Sedan får jag vänta och se vad det egentligen innebär, säger han.

- Inför det sista loppet känner vi alla samma sak, nu ska vi kämpa för att vinna märkesmästerskapet till Audi också. Vi har vunnit förarmästerskapet och med teamet. Det ska bli en trippel.

Thörner fanns med

Med i Tjeckien hade Mattias sina föräldrar, som aldrig missar en tävling, och flickvännen, kartläsaren, Tina Thörner.

Hon missade tyvärr segerfesten, men för Mattias och hans stallkompisar blev natten lång och glad - men tankarna finns redan på annat håll.

På nästa säsong.

- Jag ska köra DTM ett år till i alla fall, säger han.

- Målet är att försvara titeln, det är det bara en kille som gjort tidigare.

Det är veteranen Bernd Schneider, 40.

I år gjorde tysken sin sämsta säsong på 16 år och i tysk media pratar han redan om revansch - den utmaningen har Ekström redan antagit.

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM