Fem F1-stall till salu

Akut kris - framtiden hotad

SPORTBLADET

Fem Formel 1-team kan tvingas säljas.

För tre är läget akut och framtiden hotad.

- Nästa säsong måste de stora stallen starta med tre bilar var, säger F1-bossen Bernie Ecclestone.

Två comebacker och en helt ny bana. Välkommen till Kina och årets mest spännande GP-tävling.

- Det är en enorm utmaning, det finns flera blinda kurvor. Det är en väldigt svår bana säger Michael Schumacher.

Foto: PRESSENS BILD
till salu Hela Jaguarteamet poserar med skylten "For Sale".

Enligt honom är det den enda lösningen för att serien ska gå runt.

Tv-kontrakten garanterar F1 att det ska finnas minst 18 bilar på startlinjen. När nu Jaguar är ute till försäljning, samtidigt som motortillverkaren för Jordan och Minardi ska säljas är framtiden oviss.

- Faktum är att när nu Ford bestämt sig för att lämna formel 1 har vi bara 14 bilar.

- Jordan och Minardi har inga motorer och jag tror inte att man hittar en köpare till Jaguar i den politiska situationen som just nu råder inom formel 1, säger Bernie Ecclestone till Sport Bild.

- Om inte stallen väljer att sova sig genom vintern utan lyckas arbeta fram bilar som är lika bra som Ferraris kommer vi ha 18 bra fordon på startlinjen nästa år, samt två från Sauber. Den tredje föraren från Ferrari, McLaren, Williams, Renault, BAR och Toyota ska självklart få poäng och prispengar fullt ut.

Den ekonomiska krisen inom formel 1-sporten är akut. Enligt facktidningen Auto Bild Motorsport är fem stall till salu.

BAR till salu

Förutom Jaguar, Jordan och Minardi skriver tidningen att det handlar om BAR, där Honda tar över majoriteten från BAT (British American Tobacco) från och med 2005.

Det som talar emot en tredje bil är att kostnaderna för stallen riskerar öka i stället för att minska och dessutom är presidenten i Internationella bilsportförbundet (FIA) Max Mosley negativ till Bernie Ecclestones förslag.

- Det är ingen långsiktig lösning, säger han till F1-total.

Ralf Schumacher gör comeback i BMW-Williams efter sin svåra olycka i juni och dessutom finns Jacques Villeneuve med för första gången i år. Den förre världsmästaren lade av i fjol, men har valt att satsa igen och tar nu över i Renault efter den sparkade Jarno Trulli.

- Banan är härlig. Den har både snabba och långsamma kurvor, vilket är en utmaning, säger kanadensaren till F1-total.

Banan i Shanghai är spektakulär, med bland annat en raksträcka som är över en kilometer lång och slutar i en kurva där föraren måste bromsa ner från 325 till 90 km/tim.

Loppet kan bli en riktigt spännande - och årets F1-fest. 170 000 åskådare väntas på söndag, det är i så fall den bästa publiksiffran i år.

Anna Carlsson