Först Lena Ph och nu det här - grattis Vetlanda!

SPORTBLADET

AVESTA

Inte lätt att i all hast ordna en guldfest om man är totalt oförberedd. Så som Vetlandas svenska speedwaymästare var på onsdagkvällen.

Tydligen inte heller lätt att vara goda förlorare om man som Masarna varit så stora favoriter.

Alltså blev vi snuvade på prisutdelningen utan fick i stället speakerns sura avannons:

- Vi skickar plaketterna med posten!

Vetlandas norske speedwaykung Rune Holta (13 poäng), engelsmannen Lee Richardson (12), polalkerna Tomasz Jedrzejak (9) och Wieslaw Jagus (3), tjecken Ales Dryml (4) samt de båda svenskarna David Ruud (5) och Jörgen Zetterberg (0) - det vill säga hela VMS Elits sjumannalag av svenska mästare - fick till slut ändå sina SM-medaljer, inslängda i klump efter presskonferensen.

När det nu inte var Masarna som skulle hyllas som mästare, så klarade arrangörerna inte ens av att göra en värdig prisceremoni.

Kom väl som en chock när de upptäckte att speedwayens jordglob inte bestod av enbart Dalarna...

Man kunde inte ens hjälpa VMS-basen Bosse Wirebrand med att ta fram telefonnumret till ett hotell, där man i all hast nu fick boka in mästargänget för sen segerfest och omplaneringen av torsdagen.

Firas i kväll

Men lugn alla Vetlanda-bor, det blir firande ikväll! Stortorget klockan 18.

Inte för att det var planerat i förväg, ty Bosse Wirebrand är en man som likt en annan stor småländsk idrottsledare, Östers Stig Svensson, tar "en match i taget".

- Vi tar varje tävling för sig, varje heat för sig, säger den gamle förbundskaptenen, nu 58 år, som var så rörd av det som hände, att rösten stockade sig, en tv-intervju fick avbrytas och glädjetårarna kom.

Själv var han med om att 1976 ta hem Njudungarnas - ja, dom hette så då - första lag-SM tillsammans med bland andra Conny Samuelsson, Willy Karlsson och det årets succéförvärv, gotlänningen Christer Löfqvist.

Två succeförvärv

Årets succéförvärv har varit två - Lee Richardson, Rospiggarna och David Ruud, Västervik.

- Just den krydda laget behövde efter att ifjol som nykomling ha kommit femma, förklarar Bosse Wirebrand.

Till finalens andra "halvlek" hade man klokt nog bytt ut tisdagens skandaldomare Jan Alkebring och även installerat en tv-apparat hos den nye domaren.

Måtte det nu få bli en självklarhet att man i fortsättningen drar nytta av tekniken i de fall där man har möljlighet.

Det behövs inte ändras några regler för det. Sunt förnuft bör nämligen alltid gälla.

Spännande var det ända in i sista heatet.

Masarna hade ett underläge på åtta poäng att ta in från tisdagen, och det gjorde man direkt.

Efter heat 3 ledde Masarna sammanlagt med två poäng - liksom man gjorde efter heat 8. Men det var också de enda gångerna.

Jag höll till i depån större delen av tävlingen och beundrade den vackra månen som steg genom tallskogen - speakern, snett ute redan där, sa att det var gran...

Nervöst i Masarnas depå

Det kändes spänt och nervöst i depåns daladel. Mera av leenden och förhoppningar syntes hela tiden hos smålänningarna.

Men så tävlar också de nya mästarna under mottot: "We drive, we laugh and we conquer!". (Vi kör, vi skrattar och vi segrar).

Först Lena Ph - och nu det här...

Grattis Vetlanda!

Lasse Sandlin