DET NYA MONSTRET

I morgon ska Schumacher finna farten igen – med Ferraris nya bil

Foto: Getty
Ferraris nya fartmonster – Michael Schumachers hopp i kampen om en ny F1-titel.
SPORTBLADET

2005 har varit ett katastrofalt år för Michael Schumacher.

Fram tills nu.

Tack vare Ferraris nya superbil ser världsmästaren fram emot en årets första GP-seger – och hans åttonde VM-titel.

Efter två VM-deltävlingar med fjolårets bil har Ferraris regerande mästare bara tagit två poäng. Konkurrenterna har gasat i från honom och Ferrari tvingades ta ett drastiskt beslut. F2005, bilen som egentligen skulle vara färdig först i maj, är redo för start.

Tvåa på första träningen

Och debuten var lovande – världsmästaren var tvåa på den första träningen och femma på den andra.

– Det var härligt att köra bilen på en tävlingsarena för första gången, säger Michael Schumacher i ett pressmeddelande från Ferrari.

– Vi kunde genomföra vårt program som planerat, utan några svårigheter. Även om vi inte fick in så mycket information som vi hoppats på eftersom Rubens hade en del problem så har jag bra koll på mina val när det gäller setup och däck. Det var en dag utan problem, en bra debut för den nya bilen.

I de två inledande loppen har Renault varit överlägsna och Ferrari har som bäst en andraplats tack vare Rubens Barrichello i premiären. Nu har F1-cirkusen flyttat till Bahrain, där det var tävlingsdebut förra året och där både hettan och sanden kan ställa till stora problem.

– Av erfarenhet vet vi att det finns vissa svårigheter på banan. På endel ställen är inte sikten hundraprocentig och då är det bra att känna till banan så man snabbt kan hitta rätt linje. Dessutom ställer banan höga krav på både bromsar och däck, dessutom ska det vara enormt hett. Därför känns det mycket bra att köra vår nya bil, skriver Michael Schumacher på sin hemsida.

”Alla enormt motiverade”

I fjol var Ferrari överlägsna, de vann 15 av 18 lopp, de tog 12 polepositions och hade den snabbaste varvtiden vid 14 tävlingstillfällen. De röda dominerade F1-världen. I år har däremot ingenting fungerat.

– Alla i stallet är enormt motiverade inför Bahrain, vi är riktigt heta. Vi kommer att arbeta vidare, steg för steg, det är inget snack om saken, säger Schumacher.

Testerna har visat att F2005 är mellan en halv och en sekund snabbare än föregångaren och om Michael Schumacher får ut det av bilen under ett lopp kan han återigen vara med att konkurrera om segern, men även om den sjufaldige världsmästaren misslyckas i Bahrain är säsongen långt i från körd.

Historiskt sett har bara tre förare lyckats ta hem VM-titeln när de missat pallen de tre inledande loppen: Jack Brabham (1960), Niki Lauda (1975) – och självklart Michael Schumacher själv (2003).

Den gången hade han 16 poäng upp till Kimi Räikkönen – än så länge skiljer det bara 14 poäng till VM-ledande Fernando Alonso.