Hjälmen avslöjar formel 1-förarna

Michael Schumacher: De andra ska se vem som kommer

SPORTBLADET

Ett livsviktigt skydd - ja visst.

Men också en högst personlig accessoar som säger enormt mycket om mannen under kåpan.

Möt F1-förarna och deras hjälmar.

I eftermiddag är det dags för den tredje VM-deltävlingen i formel 1 och världsmästaren Michael Schumacher tycks ha hittat rätt tillsammans med sin nya bil. Hittills har han tagit två VM-poäng, men efter den första kvalificeringen var den sjufaldige världsmästaren trea, bakom Fernando Alonso, Renault och Jarno Trulli, Toyota.

”Lovande”

– Det är ett lovande resultat. När vi var så långt efter våra konkurrenter i Malaysia trodde jag inte att vi skulle ha en chans att vara bland de tre bästa i detta kvalet. Under träningen såg vi att vårt nya koncept harmoniserar bra med däcken och jag är nöjd, säger Michael Schumacher till F1-total.

Det gör att motståndarna återigen får börja flytta sig när de ser den röda bilen och en orangefärgad hjälm på föraren. Michael Schumacher har till sk illnad från Rubens Barrichello valt att ha mer orange i sin hjälm för att motståndarna ska flytta på sig när han kommer.

– Hjälmen är viktig för att de andra ska se vem som kommer och det hjälper till vid omkörningar, säger Michael Schumacher till Sport Bild.

Kostar 135 000 kr

Hans huvudskydd är specialkonstruerat, kostar över 135 000 kronor och väger 1295 gram. Konstruktören Sven Krieter är dessutom med både på tester och tävlingar för att allt ska fungera. Hjälmen är en dyrbar livförsäkring - och en viktig accessoar för förarna. Det är det enda man ser av dem under loppet och i stort sett det enda som skiljer dem från stallkompisen när de väl sitter i bilen.

Därför har Sportbladet sammanställt hjälmarna och låter förarna själva förklara sina val.

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM