”Många är missnöjda”

Stormigt på Bilsportförbundets årsmöte efter omval av Kåge Schildt

SPORTBLADET

Efter årsmötet i går skickade Svenska Bilsportförbundet ut ett pressmeddelande med rubriken ”Total enighet för omval av Kåge Schildt”.

En ren lögn – enligt styrelseledamot Mats Nordström.

– Många är missnöjda, säger han.

Som Sportbladet avslöjade den 29 mars planerades en kupp för att avsätta ordförande Kåge Schildt på gårdagens årsmöte. Sveriges största bilsportdistrikt, Västra, skickade ut en skrivelse till samtliga 41 rådsdelegater (som utser styrelsen) varför Schildt borde avsättas.

Men mötet blev en lugn historia – i alla fall enligt förbundet, som skickade ut ett pressmeddelande med rubriken ”Total enighet för omval av Kåge Schildt”.

”Det var inte total enighet”

Mats Nordström, som inte fick förnyat förtroende i styrelsen, hävdar att förbundet ljuger.

– Att det skulle vara total enighet kan jag dementera på en gång. I verkligheten var ställningen mellan delegaterna 24–17, men eftersom vi visste att vi skulle förlora var det ingen idé att offentligt visa misstroende mot styrelsen, säger Mats Nordström.

I pressmeddelandet, skrivet av förbundets presschef Annemo Friberg, står bland annat: ”Av det i media utlovade bråket blev absolut ingenting. I stället gick de 41 förbundsdelegaterna helt på valberedningens linje och omvalde ordförande Kåge Schildt för en tid av ett år”.

– Jag förstår inte hur de kan skriva så. På förmötet i lördags kan jag lova att det var högt i tak. Men det är väl typiskt bilsportförbundet att försöka tysta ner, säger Mats Nordström – en av Kåge Schildts största kritiker.

Claes-Göran Larzon, ordförande i Västra distriktet, sa i Sportbladet den 29 april att man borde byta ut Kåge Schildt.

Efter mötet håller han en lägre profil:

– Det var ganska enigt. Men att det skulle vara total enighet får stå för den som skrivit pressmeddelandet.

Annemo Friberg står för varje rad:

– Det gjordes aldrig ett val. Valberedningen sa att deras kandidat var Kåge Schildt och då kom frågan ”finns det fler förslag?” och det gjorde det inte. Då kom frågan ”kan vi välja Kåge Schildt?” och då svarade flera stycken ja. Och det var ingen som sa något annat, säger Annemo Friberg.

”Han vill bara skada

Mats Nordström menar att siffran inte var 41–0 utan 24–17. Har han fel?

– Jag vet att Mats Nordström har gjort sitt yttersta för att dra med sig folk i sitt eget fall, men det fanns ingen som opponerade sig på något vis.

– Jag vet inte vad Mats Nordström är ute efter. Han var inte ens på plats på mötet. Den här mannen är som han är, han har försökt bita sig kvar och det har varit olyckligt. Nu vill han göra ännu mer skada.

Mats Nordström och Maj-Lis Svensson fick inte förnyat förtroende i styrelsen. Till ledamöter utsågs Sören Johansson (omval), Monica Möller och Pierre Ellison (nyval).

Emil Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM