MÄSTAREN – UTMANAREN

Ekström utmanas av Häkkinen

1 av 2 | Foto: Andreas Bardell
Mattias Ekström.
SPORTBLADET

HOCKENHEIM

I fjol körde Mattias Ekström i från alla – och blev den självklara stjärnan i DTM

I år utmanas han av F1-världsmästaren Mika Häkkinen.

– Självklart vill jag försvara min titel, säger svensken.

I Sverige uppfattas DTM ofta felaktigt som Tysklands svar på STCC. I stället är det en folkligare variant av Formel 1. Bilarna är byggda för att tävla i, folk vallfärdar till loppen, tävlingarna avgörs ibland på F1-banor och flera före detta F1-stjärnor kämpar om segern – men den regerande mästaren är svensk.

– Det blir inte lätt att försvara titeln, men jag ska göra ett rejält försök. Vi har en ny bil, teamet är intakt och allt som behövs är på plats. Målet är att ta poäng i alla tävlingar, säger Mattias Ekström.

Häkkinens comeback

I dag avgörs DTM-premiären på F1-banan i tyska Hockenheim och de senaste dagarna har folk tältat utan för att få bra platser till helgens lopp. I höstas kom 133000 människor till tävlingshelgen och nu väntas minst lika många motorentusiaster till den lilla staden söder om Heidelberg.

Många har kommit av en enda anledning – F1-världsmästaren Mika Häkkinens comeback.

– DTM är inte samma sak som F1 och det kan han få betala för under säsongen, säger Mattias Ekström.

– F1-förarna är sällan vana vid att det smäller. Här flyttar man inte på sig för att det kommer en F1-förare Om han är före mig och kör saktare än vad jag gör så kommer jag att ta mig förbi. De får samma behandling som alla andra, ingen särbehandlas.

Är han en konkurrent till segern?

– Han är sugen och vill vara snabb. Han har redan visat att han är en bra förare, men han är en rookie i DTM. Jag har ingen respekt för honom som förare, men jag har stor respekt för de resultat han gjort i Formel 1.

Pole position

Mattias Ekström själv inledde strålande i Hockenheim, med en pole position, andra startplats har Gary Paffet, Storbritannien. Mika Häkkinen var femtonde man i kvalet.

– Det är väldigt svårt att veta vilka som är favoriter den här säsongen, det är ungefär fem man som kan vinna mästerskapet. Det har kommit ett par nya, Mika Häkkinen bland annat och Heinz Harald Frenzen kan inte göra ett så dåligt år till, det är ungefär femton man som kan vinna varje lopp, säger Mattias Ekström.

I eftermiddag avgörs loppet – och under kvalet var det exakt 15 man inom en sekund.

De gör upp i DTM

Anna Carlsson