Nu tvingas Ferrari till flera tester

SPORTBLADET

Den usla starten har tvingat fram rekordmånga tester för Ferrari.

Det kritiseras hårt av året succéman.

- Det är orättvist, säger Fernando Alonso.

- Ferrari är det enda stallet som inte håller sig till det färre antalet tester som teamen kommit överens om. Det är regelvidrigt och fel.

Den sjufaldige F1-världsmästaren Michael Schumacher har tagit två poäng sedan säsongsstarten, hans stallkompis Rubens Barrichello har en andraplats som bäst. Men det är långt i från tillräckligt. Redan till det tredje loppet tvingade Ferrari fram sin nya bil, men trots det Michael Schumacher tvingades bryta i Bahrain och Rubens Barrichello plågades av däckproblem.

Testat konstant

Det har lett till att italienarna i stort sett har testat konstant sedan den 4 april. För att försöka hitta harmonin mellan däck och aerodynamik har de båda förarna tillsammans med testförarna kört betydligt mer än vad de andra stallen har gjort.

- Det är regelvidrigt och fel. Ibland är det så att de andra stallen har fullt upp med loppet samtidigt som Ferrari testat parallellt på sina egna teststräckor. På så sätt säkrar de sig fördelar på ett mycket osportsligt sätt och det kan möjligen avgöra hela VM, säger Fernando Alonso till SportBild.

- Formel 1 måste kunna stoppa Ferrari. Det förväntar jag mig.

Förändrat aerodynamiken

Men Ferrari fortsätter. De är mycket nöjda med sina tester och Michael Schumacher inledde med en fjärde plats och en sjätteplats på gårdagens tävlingar. Till söndagens lopp på hemmabanan kräver de själva att de lyckas.

- Vi har förändrat aerodynamiken och förbättrat däcken, nu är konstruktionen annorlunda, säger Michael Schumacher till F1-total.

- Hittills har jag ju inte lyckats med så mycket. Men de förberedelser som vi har arbetat med den senaste tiden gör att vi kan vara optimistiska inför loppet. I Malaysia var vi helt ute och cyklade, men i Bahrain kände vi att vi kunde ta upp kampen och nu är de andra inte längre utom räckhåll.

Anna Carlsson