Achtung - nu är han tillbaka

Schumacher klättrade från 13:e till andra plats: Ett steg i rätt riktning

Foto: EPA
FERRARI MED FART Nu fick fjolårets överlägsna förare och bil fart igen. På Imola, Ferraris hemmabana, presterade Michael Schumacher sitt bästa lopp för säsongen. Mot slutet pressade han segraren Fernando Alonso hårt, men tysken fick nöja sig med en andraplats.
SPORTBLADET

Han startade som nummer 13 och han gick i mål som tvåa.

Bara två tiondelar bakom segraren Fernando Alonso.

- Det var ett stort steg i rätt riktning, säger Michael Schumacher.

Den sjufaldige världsmästaren misslyckades i kvalet efter ett fel i Rivazza-kurvan där han tappade mycket tid. Det gav honom 13:e plats i starten - och plötsligt försvann förhoppningarna om årets första seger.

Men en mirakulös upphämtning gav tysken till slut en andraplats.

- Å ena sidan är jag nöjd, men samtidigt så är det irriterande att jag missade så i kvalet. Man undrar ju vad som hade hänt om jag inte klantat mig så där, säger han till F1-total.

46 varv - och ledning

Loppet på Imola, Ferraris hemmabana, var ett av de mest jämna och spännande som skådats de senaste åren. Michael Schumacher plockade placering efter placering, både tack vare att han själv hade en fantastiskt bra bil och på grund av att bland annat Giancarlo Fisichella, Renault och McLaren-Mercedes Kimi Räikkönen tvingades bryta.

Tysken körde det ena snabba varvet efter det andra och på det 46:e varvet tog han sig förbi BAR-Hondas Jenson Button och gick upp i ledningen. Ett depåstopp senare var han knappt bakom ledande Fernando Alonso, Renault och de kommande 12 varven var en riktigt tuff kamp som inte avgjordes förrän vid mållinjen. I mål skiljde det två tiondelar mellan de båda bilarna.

Alonso utökade i VM

- Jag var lite snabbare än honom och försökte allt, men det fanns inte plats för en omkörning. Fernando hade behövt göra ett misstag för att jag skulle kunna ta mig förbi honom och den tjänsten hade han ingen lust att göra mig, säger Michael Schumacher.

- Detta var ett stort steg i rätt riktning och fler steg kommer att följa detta. Men det är för tidigt att titta på VM-sammanställningen, jag koncentrerar mig på ett lopp i taget och sedan får vi se.

Fernando Alonso tog sin tredje seger och utökade VM-ledningen med ytterligare två poäng och har nu 26 poäng tillgodo på Michael Schumacher, men den regerande mästaren och Ferrari visade med sin enorma upphämtning att de är tillbaka i toppen. Det var till och med så spännande att bröderna Schumachers pappa Rolf önskade att han hade spelat in loppet och sluppit se det på på plats.

- Jag hade sagt att jag inte skulle se fler lopp, men så kom jag hit och detta är det värsta loppet jag någonsin upplevt, säger han till tv-kanalen RTL.

- Det är betydligt bättre när man kan spela in loppet på video och redan vet resultatet när man ser det i efterhand. Det är klart bättre för nerverna.

Barcelona nästa

Formel 1-cirkusen har nu ytterligare en vecka med tester innan det är dags för nästa lopp, i spanska Barcelona den 8 maj.

Hemmaplan för Fernando Alonso, men där har Michael Schumacher rekordet med sex segrar - fyra av dem sedan 2001.

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM