SÅ SKA SVERIGE IN PÅ BANAN

”Hohenthal ligger närmast”

SPORTBLADET

Det är 14 år sedan Stefan ”Lill-Lövis” Johansson lämnade formel 1. Sedan dess har ingen svensk varit ordinarie förare i det mytomspunna världsmästerskapet.

Men snart kan det vara dags.

Sportbladet har tagit hjälp av Tv 4:s expertkommentator Eje Elgh och Thomas Berggren på tidningen Auto, Motor & Sport för att kartlägga killarna som har chansen på en styrning i Formel 1.

Formel 1 utan svenskt deltagande – i år igen.

Men det ska förändras.

– Målet är att få fram svenskar till F1, säger Ove ”Påven” Andersson .

Han har varit stallchef för Toyotas team i F1 och arbetar fortfarande för företaget, samtidigt arbetar han sedan årsskiftet hårt för att få fram en ny svensk förare till Formel 1.

Han gör det tillsammans med Thomas Berggren och ytterligare fyra herrar som länge arbetat med motorsport inom stora internationella företag. Nu har de ett eget stall med flera talangfulla förare och de hoppas få fram en eller ett par som ska kunna vara med och konkurrera med de allra bästa.

Svenska talanger

– De första mötena med hade vi i vintras och det handlar om en kortsiktig och en långsiktig planering. Det handlar om att föra fram svenska talanger till F1 och rally-VM, säger Thomas Berggren.

– Det är dags att vi får fram någonting nu.

De erfarna ledamöterna ska hjälpa förarna med kontakter, sponsorskontakter och ha en mentorsfunktion. Bland annat planeras två seminarier med inriktning på PR, media och sponsorer, under de dagarna håller bland annat Kenny Bräck ett föredrag.

Medicinsk test

Dessutom ska förarna skickas på en tre dagar lång medicinsk test i Italien, då en läkare med erfarenhet av flera formel 1-stjärnor tittar på killarnas fysiska och psykiska hälsa.

– Vi hoppas verkligen att den här satsningen ska ge resultat, säger Thomas Berggren.

Vem kan vi hoppas mest på?

– Som jag ser det i dag är väl Sebastian Hohenthal den som är väldigt goda chanser, han ligger närmast och har gjort sig väldigt bra i från sig i Formel Renault. Han tog dubbel poleposition i sin första tävling och det har aldrig någonsin hänt tidigare. Nu blir det tuffare, det smalnar av mot toppen. Men visst finns det en chans.

…och de kan skriva framtiden

Anna Carlsson