Trullis nya toppenliv

Sportbladet träffade småbarnspappan och världstvåan i F1

Foto: Toyota
Lycklig Toyotastallet visade sig ha satsat på rätt häst när de anställde Jarno Trulli. Trots halvklena resultat tidigare år ligger han nu tvåa i förar-VM.
SPORTBLADET

BARCELONA

Två pallplaceringar och tvåa i förar-VM.

Tacka stallbytet och Enzo för det.

– Jag är väldigt stolt över det jag gjort i år, säger Jarno Trulli.

Ingen trodde egentligen på Toyota inför säsongen, än mindre tippade experterna på den 30-årige italienaren Jarno Trulli. Visserligen vann han sin första GP-tävling förra året, men under åtta år i Formel 1 hade han inte kört in mer än fyra pallplaceringar och som bäst slutat sexa i VM.

Men i år är allt annorlunda. Efter fyra VM-deltävlingar ligger han på andra plats i förar-VM efter Renaults Fernando Alonso och Toyota ligger två bakom Renault i märkes-VM.

– Jag tog en chansning när jag lämnade Renault för Toyota det här året. Jag flyttade till ett stall som fram till i år inte hade visat någonting, men jag har redan givit stallet två pallplaceringar, vi är tvåa i både märkes-VM och förar-VM och vi fortsätter att ta poäng. Jag är faktiskt enormt stolt över det som jag lyckats med i år, säger Jarno Trulli när Sportbladet träffar honom inför morgondagens tävling i Barcelona.

– Visst var vinsten förra året en fantastisk upplevelse, men ser man till helheten har den här säsongen varit min bästa någonsin. Det är någonting att minnas när man blir gammal. Ingen förväntade sig att Toyota skulle lyckas.

Gjorde du det?

– Nej, inte så här tidigt på säsongen i alla fall.

Hur ser du på resten av säsongen?

– Jag hoppas att vi kan vara med i topp fem av märkes-VM, men när vi pratar om förar-VM är det omöjligt att ens ha förhoppningar. Det är så enormt mycket som kan hända. Det som är bra är att vi verkligen har potential, vi har visat i loppen att vi är på rätt väg, nu gäller det bara att förbättra bilen och hoppas att vi kan fortsätta bidra med bra resultat.

Hoppas på toppen

Även gårdagens träning var positiv, stallet har testat mycket på banan och kunde ägna sig åt att lära känna den del av banan som är ny för i år.

– Vi är nöjda med de tester vi gjort sedan och vi har hängt med de andra stallen, så jag hoppas att vi kan vara med i toppen, säger italienaren.

Toyota klev in i Formel 1 år 2002 och det är det stall som har överlägset störst budget (3,15 miljarder kronor per säsong), men framtill i år har satsningen inte uppnått de egna förväntningarna.

– Jag mår bra och känner mig väldigt lycklig här och nu, säger Jarno Trulli.

– Teamet är ett bra gäng. De som jobbar är prestigelösa och engagerade, alla har som mål att stallet ska lyckas.

En annan viktig orsak är Enzo. Han föddes för knappt 20 dagar sedan och är familjen Trullis första barn.

– Jag hade tur att han föddes helgen innan Imolas GP så jag var i Italien och kunde vara med. Som om han visste det, säger Jarno Trulli och ler.

Ett lyckligt leende hos säsongens näst bäste förare.Tacka Enzo och stallbytet för det.

Anna Carlsson