”Jag ska köra F1 igen om två år”

Wirdheim gör ny satsning mot toppen

SPORTBLADET

Den förra formel 1-satsningen tog slut när hans stall såldes.

Nu har Björn Wirdheim tagit sats mot en ny.

- Om två år räknar jag med att vara tillbaka, säger 25-åringen.

Testade för Jaguar i fjol.

Det är 14 år sedan Stefan "Lill-Lövis" Johansson som senaste svensk var ordinarie i formel 1. Björn Wirdheim var nära i fjol då han var testförare åt Jaguar, men när hans stall såldes i höstas försvann också hans chanser - för den här gången.

Drömmen och målsättningen om formel 1 kvarstår dock och via Champ Car-serien ska han, liksom Juan Pablo Montoya och Jacques Villneuve tidigare gjort - nå dit.

- Min långsiktiga målsättning är att etablera mig i formel ett. Jag tror att jag och andra svenskar har förutsättningarna som krävs för att nå dit, men samtidigt handlar det lika mycket om tajming som talang, säger Wirdheim.

Kom tolva i första racet

När kan du nå dit?

- Det är realistiskt att säga två år, men dyker det upp något erbjudande från formel 1 tidigare är jag fri att gå. Jag ser Champ Car-serien som några steg på vägen till formel 1.

I första tävlingen för säsongen, i Long Beach i april, slutade Wirdheim på en godkänd tolfte plats, men han ambitioner är högre än så.

- Det var positivt, jag kände tidigt att jag utvecklades under loppet. Många lopp här körs på stadsbanor, vilket passar mig bra.

Vad är målsättningen i år?

- Jag tillhör ett av de bästa stallen och vi har bilar som är tillräckligt bra för att vinna lopp och mästerskap...

Nästa lopp körs i Monterrey, Mexiko nästa vecka.

Då ska Björn Wirdheim ta ytterligare ett steg mot formel 1.

Fakta/ Wirdheim

Formel 3000-mästare 2003

Daniel Brändh