Det är en farlig comeback - och sannolikt vansinnig

Lasse Anrell: Jag vet knappt om jag vågar titta på Indy 500 om två veckor

SPORTBLADET

David Letterman är glad.

Kennys fru Anita är väl kanske inte lika glad, gissar jag.

Själv är jag både skräckfylld och fascinerad.

Jag vet knappt om jag vågar titta på Indy 500 om två veckor.

Sportbladet.se i går. Tomas Ros avslöjar att Kenny Bräck gör comeback.

Den fråga man måste ställa är:

Är det här farligt av Kenny Bräck?

Svarar man ja - och det tror jag man måste göra för alla starter i Indy 500 är farliga - måste man fråga:

Är det här vansinnigt av Kenny?

Ja, det kanske det är.

Det är till och med sannolikt att det är vansinne.

När ryktena om en comeback började bli allt mer livaktiga i höstas pratade jag med flera människor jag känner i motorbranschen. De sa att ryktena bara var nys. Kenny kommer inte att göra comeback. Han är för gammal. Han är i den ålder när reflexerna blir långsammare och eftersom han varit så illa skadad så har de sannolikt blivit det snabbare än för normala förare.

Det talades om att ryktena var ett sätt att hålla Kenny Bräcks gryta kokande. Ett sätt att vinna tid för en ny karriär eller ett inte alltför avlägset liv som pensionär. Det talades om en karriär i Australien.

Inte tid med Arvika

Men för en tid sen förstod jag att det var något på gång.

Jag förstod det när jag nåddes av beskedet att Kenny hoppat av det prestigefylla hedersjobbet som ambassadör för sin hemstad Arvika. Det skulle offentliggjorts 28 maj vid den ännu mera prestigefylla Jössefröjda i Arvika.

Plötsligt skulle inte Kenny bli ambassadör längre. Plötsligt hade han inte tid för ett vara på hemmaplan.

Nu vet vi alltså varför. Han ska göra comeback i amerikanska tv-favoriten David Lettermans stall Team Rahal i världens enskilt största idrottsevenemang Indy 500 dagen efter.

Varför - hur vågar han?

Tja, sannolikt för att han så innerligt gärna vill. En gammal mästare vill alltid tillbaka och blotta chansen att vinna igen och få folkets och branschens kärlek och den där töntiga mjölkflaskan igen räcker för att skapa en enorm längtan; den som en gång varit där vill alltid dit igen. Så är det bara.

Han tar chansen och han tror naturligtvis på sig själv. Kenny Bräck vet att han bara har en ytterst kort tid på sig att köra på den här nivån innan han är definitivt för gammal. Har vågar och han tar den chansen och vem kan klandra honom.

Rapporterna från första träningarna talar om att Kenny kör bra. Han kör fort och han vågar uppenbarligen köra för fullt.

Lever nära döden konstant

Hur det kommer att fungera när det är tävling och Kenny har en massa andra bilar runt omkring sig vet inte jag och antagligen inte Kenny själv, om han skulle svara riktigt ärligt på en sån fråga. Tidsmarginalerna som redan på träning är snäva för att inte Kennys hälsa och liv ska vara i fara, blir ännu snävare. Jag såg Kenny köra en tävling i Birmingham och det var en ganska skrämmande upplevelse. Häftig och skrämmande. Men knappast hälsosam.

Kommer händelsen från oktober 2003  när han kraschade våldsamt att finnas med i hans huvud den 29 maj när Indy 500 startar?

Antagligen inte. Jag tror inte racingförare tänker så. De lever nära döden konstant och kanske har Kenny skaffat sig en lika stram på tro på högre makter och ödet som hans hustru har.

Jag hoppas det räcker.

Lasse Anrell